Q Who

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Q Who
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
scena iz epizode u kojoj se USS Enterprise prvi put susreće sa Borgovom kockom
Epizoda br.Sezona 2
Epizoda 16
RežijaRob Bowman
ScenarioMaurice Hurley
MuzikaRon Jones
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod142
Originalno emitiranje8. 5. 1989 (1989-05-08)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"Pen Pals"
Sljedeća →
"Samaritan Snare"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Q Who (sh. Q tko?) je epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation premijerno prikazana 8. maja 1989. godine. Radnja prikazuje kako Q u nastojanju da kapetanu Picardu očita novu lekciju USS Enterprise šalje u novi, neistraženi dio galaksije gdje će se sresti sa razornom i nezaustavljivom rasom kibernetskih humanoida sa kolektivnim umom koji se zovu Borg.

Epizoda u kojoj se Borg prvi put pojavljuje je imala velikih problema prilikom produkcije, uglavnom vezanih uz prekoračenje budžeta. Usprkos toga je od strane mnogih kritičara proglašena jednom od najboljih u cijeloj seriji, odnosno trenutkom kada je The Next Generation konačno "izašla iz sjene originalne serije.

Radnja[uredi | uredi kod]

Nakon što ga kapetan Picard odbije primiti kao člana posade, Q baca Enterprise na drugu stranu galaksije. Ubrzo nakon dolaska u neistraženi dio svemira, Enterprise se susretne s tuđinskim brodom. Iznenada se dva tuđinca - dijelom organska, a dijelom umjetna bića pojave u brodskoj strojarnici. Da stvari budu gore, Enterpriseova je obrana nemoćna protiv tih moćnih tuđinaca, koji počinju "izvlačiti" podatke s brodskih računala.
Proučivši brodske oslabljene obrambene sposobnosti, tuđinski (borgovski) brod zatraži predaju Enterprisea. Kada Picard to odbije, uslijedi kratka ali oštra bitka, koja oba broda ostavi teško oštećena i 18 mrtvih članova posade Enterprisea. Očajno želeći naučiti više o tom prividno nepobjedivom neprijatelju, Picard pošalje ekipu da istraži borgovski brod, kojeg nadzire Kolektivna Svijest, a ne individualni vođa.
Kad Data izvijesti kako je Borg zauzet popravljanjem svog broda, Picard naredi ekipi da se teleportiraju nazad, tako da Enterprise može pobjeći dok je Borg još uvijek neaktivan. Međutim, odmah nakon što je Enterprise krenuo kreće za njim je krenula i borgovska kocka.

Dok se kocka približava Enterpriseu, na mostu se pojavi Q, podrugujući se Picardu i vrijeđajući nesposobnost broda. Kad se Borg približi i pripremi dokrajčiti brod i posadu, Picard priznaje Q-u da ipak treba njegovu pomoć. Zadovoljan kapetanovim priznanjem, Q odmah prebaci Enterprise van tog udaljenog dijela galaksije natrag na sigurno.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]