Miguel Ricardo de Álava

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Miguel Ricardo de Álava y Esquivel)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Najodličniji
Miguel Ricardo de Álava
portret koji je izradioo George Dawe, 1818
premijer Španije
Na položaju
14. septembar 1835 – 25. septembar 1835
MonarhMaria Christina
PrethodiGrof od Torena
SlijediJuan Álvarez Mendizábal
Lični detalji
Rođenje(1770-07-07)7. 7. 1770.
Vitoria-Gasteiz, Álava, Španija
Smrt14. 7. 1843. (dob: 73)
Barèges, Francuska
Vojna služba
Činbrigadni general
Bitke/ratoviRat Treće koalicije

Poluotočki rat

Stotinu dana

Miguel Ricardo de Álava y Esquivel (7. jul 1770 – 14. jul 1843) bio je španski vojskovođa, političar i diplomat koji je nakratko 1835. godine služio kao premijer Španije.

Karijeru je započeo kao marinski oficir te se godine 1805. borio protiv Britanaca u Trafalgarskoj bitci. Kada je godine 1808. Napoleonova Francuska instalirala Josepha Bonapartea na špansko prijestolje, Alava je ispočetka podržao novi režim, ali se nakon francuskog poraza u bitci kod Bailena priključio patriotima. Oni su ga poslali kao oficira za vezu vojvodi od Wellingtona, zapovjedniku britanskog ekspedicionog korpusa na Iberijskom poluotoku. Alava je postao njegov blizak prijatelj i suradnik, te je pod njegovom komandom sudjelovao u nizu bitaka Poluotočkog rata. Nakon povratka kralja Ferdinanda VII na vlast 1814. godine je uhapšen, ali potom pušten na Wellingtonovu intervenciju. Kralj ga je imenovao španskim ambasadorom u Nizozemskoj gdje ga je 1815. zatekla vijest o Napoleonovom povratku as Elbe. Odatle je pratio nizozemskog kralja Willema I u pohodu kojim će na kraju zapovijedati njegov stari prijatelj Wellington; njemu se priključio i sudjelovao u odlučnoj bitci kod Waterlooa.

Alava je godine 1820. podržao liberalni režim Trienio liberal, nakon čijeg sloma ga je kralj Ferdinand dao u odsutstvu osuditi na smrt. Alava je spas pronašao u Gibraltaru, odatle je otišao u Englesku gdje će neko vrijeme živjeti uz Wellingtonovu podršku. U Španiju se vratio nakon Ferdinandove smrti, a Ferdinandova udovica Maria Christina ga je 1835. imenovala premijerom. Sa tog je mjesta ubrzo smijenjen, a ono je preuzeo ekonomist Juan Álvarez Mendizábal.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]