Álvaro de Figueroa, 1. grof od Romanonesa

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Grof od Romanonesa
Count of Romanones Bassano.png
premijer Španije
Na položaju
14. novembar 1912 – 27. oktobar 1913
Monarh Alfonso XIII od Španije
Prethodi Manuel García Prieto
Slijedi Eduardo Dato
Na položaju
9. decembar 1915 – 16. april 1917
Monarh Alfonso XIII
Prethodi Eduardo Dato
Slijedi Manuel García Prieto
Na položaju
5. decembar 1918 – 14. april 1919
Monarh Alfonso XIII
Prethodi Manuel García y Prieto
Slijedi Antonio Maura
Lični detalji
Rođenje Álvaro de Figueroa y Torres-Sotomayor
9. august 1863
Smrt 11. oktobar 1950. (dob: 87)
Nacionalnost špansko
Supružnik/ci Casilda Alonso-Martínez Martín
Djeca 3

Álvaro de Figueroa y Torres-Sotomayor, 1. grof od Romanonesa (9. august 1863 – 11. oktobar 1950) bio je španski liberalni političar koji je od 1912. do 1919. godine u tri navrata služio kao premijer Španije.

Karijeru je započeo kao pristaša Liberalne stranke, odnosno Praxedesa Matea Sagaste u kojem je 1902. služio kao ministar javnih poslova. Na mjesto premijera je imenovan nakon ubistva svog prethodnika Joséa Canalejasa, te je sklopio sporazum sa Francuskom o razgraničenju u Maroku. Nakon izbijanja Prvog svjetskog rata se zalagao za ulazak Španije u sukob na strani Antante, a što je izazvalo otpor pacifista, kao i konzervativaca, koji su preferirali Centralne sile. Kada je godine 1915. je postao premijer, u rat je pokušao ući posredno, koristeći njemačko torpediranje španskih brodova kao izgovor. Taj pokušaj nije uspio i Španija je ostala neutralna. Njegov treći mandat su obilježili radnički štrajkovi koje je pokušao suzbiti uvođenjem zakona o osmosatnom radnom danu.

Politička karijera mu je de facto prestala sa uvođenjem diktature Miguela Prima de Rivere, kome je pao u nemilost. Kada je došlo do uvođenja Druge španske republike igrao je važnu ulogu u pregovorima o mirnoj predaji vlasti, ishodivši garancije da će život kraljevske porodice biti pošteđen. Zemlju je nakratko napustio po izbijanju građanskog rata, da bi se 1937. vratio na teritoriju pod kontrolom Francovih nacionalista.