José María Aznar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
José María Aznar
José María Aznar
Rođenje25. 2. 1953. (1953-02-25) (dob: 71)
Madrid,  Španija
Državljanstvošpansko
Zanimanjepolitičar
Politička partijaNarodna partija
Potpis

José María Aznar (rođen 25. februara 1953) španski je političar koji je u periodu od 1996. do 2004. bio španski premijer. U tome je periodu vodio i Narodnu partiju, vodeću partiju desnoga centra u zemlji.

Anzar je završio studije prava na Complutensijanskom univerzitetu u Madridu gde je postao član falangističke studentske grupe. Po završetku studija našao je posao u javnom sektoru. Postao je član desničarske Narodne alijanse koja je 1989. postala Narodna partija desnog centra. U periodu od 1987. do 1989. Anzar je predsedao skupštinom zajednice Kastilje i Leona, a od 1989. do 1996. predvodio je opoziciju na nacionalnom nivou. 1995. preživeo je pokušaj atentata od strane baskijske separatističke terorističke organizacije ETA.

Na izborima 1996. Narodna je partija pobedila, ali nije uspela da osvoji apsolutnu većinu što ju je prisililo da podršku traži od baskijskih, katalonskih i kanarskih regionalističkih partija. Aznar je proglašen premijerom 4. maja 1996. godine započinjući svoj prvi mandat obeležen politikama liberalizacije tržišta, slabljenja regulacije ekonomije, rezovi državne potrošnje, ispunjavanje uslova za članstvo u eurozoni i neuspeli pokušaj pregovora sa teroristima iz ETA-e.

Narodna partija odnela je pobedu i na izborima 2000. godine, ovaj put sa apsolutnom većinom od 183 poslanika (od 350) što joj je omogućilo da samostalno formira vlast. Drugi je mandat obeležen snažnim približavanjem u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i administracijom republikanskog predsednika Georga W. Busha. Anzarova je vlada podržala invaziju na Avganistan i invaziju na Irak. Odlučila je i da se pridruži u invaziji na Irak bez obzira na to što se toj odluci protivilo čak 91% građana.

Izbori za 2004. raspisani su za 14. maj, a 11. maja dogodili su se napadi u Madridu 2004. u kojima su stradale 192 osobe. Vlada je, bez obzira na sve veći broj dokaza, odgovornost pokušavala da pripiše baskijskim separatistima. Taj se pokušaj pokazao veoma neuspešnim i doveo do javne ljutnje i uverenja da vlasti ne govore istinu. To je uverenje dovelo do naglog pada u podršci Narodnoj partiji i pobedi opozicione Španske socijalističke radničke partije koju je vodio José Luis Rodríguez Zapatero.

Nakon izbora Anzar je prešao u privatni sektor, a do 2016. zadržao je mesto počasnog predsednika Narodne partije.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]