Pedro Sánchez

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pedro Sánchez
Pedro Sánchez
Rođenje29. 2. 1972. (1972-02-29) (dob: 52)
Madrid,  Španija
Državljanstvošpansko
Zanimanjepolitičar
Politička partijaPSOE
Potpis

Pedro Sánchez Pérez-Castejón (rođen 29. februara 1972) je španski političar i ekonomista, generalni sekretar Španske socijalističke radničke partije (PSOE) (2014-2016. i ponovo od 2017) i od 1. juna 2018. predsednik Vlade Kraljevine Španije. Kao vođa opozicije, a u kontekstu unutarpartijskih sukoba, Sánchez je 2016. odstupio sa mesta generalnog sekretara PSOE-a i mesto je prepustio kolektivnom predsedništvu. Nakon što je ponovo stekao poverenje članova partije na unutarpartijskim izborima za vodstvo Sánchez se vratio na mesto sekretara bez obzira na to što nije imao status poslanika u donjem domu španskog parlamenta.

Nakon povratka na mesto generalnog sekretara PSOE-a u junu 2017. Sánchez je promenio politiku Susane Díaz koja je pružila implicitnu podršku PSOE-a manjinskoj vladi Mariana Rajoyja iz konzervativne Narodne partije u oktobru 2016. Sánchez je opetovano dovodio u pitanje položaj konzervativne manjinske vlade, ali je pružio podršku vladi u njezinu reagovanju na ustavnu krizu izazvanu jednostranim i nelegalnim Katalonskim referendumom o nezavisnosti 2017.

U maju 2018, nakon objave presude za političku korupciju određenim članovima Narodne partije u slučaju Gürtel, PSOE je pokrenuo uspešno izglasavanje nepoverenja premijeru Rajoyju. Nakon prvog uspešnog izglasavanja nepoverenja premijeru u periodu nakon kraja Francove diktature, Pedro Sánchez postao je novi premijer Španije.

Obrazovanje

[uredi | uredi kod]

Sánchez je srednjoškolsko obrazovanje završio diplomiravši na Institutu Ramiro de Maeztu u Madridu, obrazovnoj instituciji posvećenoj pripremi za daljnje univerzitetsko obrazovanje šličnoj gimnazijskom modelu u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi ili takozvanim grammar school školama u Velikoj Britaniji.

1990. Sánchez je upisao studij ekonomije i poslovanja na prestižnom Complutense univerzitetu u Madridu gde je diplomirao 1995. godine. Magisterij iz političkih i ekonomskih studija završio je na Slobodnom univerzitetu u Bruxellesu i poslovne uprave na privatnom rimokatoličkom Univerzitetu u Navarri.

Doktorat iz ekonomije dodeljen mu je 2012. godine na Univerzitetu Camilo José Cela u Madridu nakon obranjene dizertacije pod naslovom “La nueva diplomacia económica europea”. Pre početka političke karijere Sánchez je bio profesor ekonomije.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]