Dámaso Berenguer

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dámaso Berenguer
Dámaso Berenguer Fusté.jpg
premijer Španije
Na položaju
30. januar 1930 – 18. februar 1931
Monarh Alfonso XIII
Prethodi Miguel Primo de Rivera
Slijedi Juan Bautista Aznar-Cabañas
Lični detalji
Rođenje Dámaso Berenguer y Fusté
4. august 1873. (1873-08-04)
San Juan de los Remedios, Kuba
Smrt 19. maj 1953. (dob: 79)
Madrid, Španija
Nacionalnost špansko

Dámaso Berenguer y Fusté, 1. grof od Xauena (4. august 1873 – 19. maj 1953) bio je španski vojskovođa i političar, koji je od 1930. do 1931. godine služio kao premijer Španije.

Rodom sa Kube (koja je još bila pod španskom vlašću) vojnu karijeru je započeo 1889. godine, sudjelujući u ratu protiv kubanskih secesionista, a kasnije i u kampanjama u Španskom Maroku. Od 1919. do 1922. je služio guverner Španskog Maroka kada se morao suočiti sa Rifskim ratom. Protiv pobunjenika je koristio bojne otrove. Karijeru mu je privremeno prekinulo suđenje za pokušaj državnog udara, ali je rehabilitiran nakon puča koji je izveo Miguel Primo de Rivera.

Kada je 1930. godine de Rivera izgubio podršku u vojsci i bio prisiljen odstupiti, kralj Alfonso XIII od Španije ga je imenovao premijerom sa zadatkom da političku situaciju vrati na "normalu". Berenguerov režim, koji je prozvan dictablanda, je ublažio mnoge od represivnih politika, ali se suočio sa širom narodnim nezadovoljstvom, kao i sve snažnijim zahtjevima za ukidanje monarhije. Ne mogavši pronaći rješenje, Berengeuer je podnio ostavku, a zamijenio ga je admiral Juan Bautista Aznar-Cabañas pod čijim vodstvom će nedugo potom monarhija biti zamijenjena sa Drugom španskom republikom.


Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]