Marinci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Španski kraljevski marinci za vrijeme Bitke kod Lepanta, 1571.

Mornarička ili pomorska pješadija, čiji se pripadnici kolokvijalno nazivaju marinci, u najširem smislu predstavlja izraz za pješadijske formacije ili jedinice posebno obučene i/li namijenjene za djelovanja u okviru ili vezana uz pomorsko ratovanje. Marinci tradicionalno služe kao dio posade ratnih brodova zadužen za vojnopolicijske zadatke i osiguranje plovila, odnosno za vršenje abordaža (nasilnog preuzimanja) neprijateljskih plovila. U novije vrijeme se pod marincima podrazumijevaju jedinice i formacije specijalno obučene i opremljene za desant na neprijateljsku obalu; tada se češće koristi izraz mornaričko-desantna pješadija.

Marinci u organizacijskom smislu, ovisno o državi, mogu predstavljati dio ratne mornarice ili kopnene vojske, a u nekim slučajevima mogu biti i samostalan dio oružanih snaga. Kao primjer se može navesti Marinski zbor SAD koji posjeduje vlastitu logistiku, transportne, artiljerijske, oklopne, pa i zrakoplovne jedinice.

S obzirom na specifične okolnosti djelovanja, od marinaca se u vojskama obično traži izuzetne psihofizičke kvalitete, te se zbog toga oni smatraju elitom oružanih snaga neke države.