James Brown

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
James Brown 1972.

James Joseph Brown, Jr. ili Džejms Jozef Braun Mlađi (rođen 3. maja 1933. u Barnwellu, umro 25. decembra 2006. u Atlanti), poznat jednostavno kao James Brown bio je afro-američki muzičar koji je bio priznat kao jedna od najuticajnijih ličnosti u muzici 20. veka. Kao veoma produktivan pevač, tekstopisac, vođa benda i muzički producent, Brown je bio jedna od ključnih pokretačkih snaga u evoluciji gospela te ritma i bluza u soul i funk. Ostavio je traga i na mnogim drugim muzičkim žanrovima, uključujući rock, jezz, reggae, disco, dance te elektronsku muziku, afrobeat i hip-hop.

Brown je profesionalnu muzičku karijeru započeo 1953. godine, a ogromnu popularnost i slavu stekao je krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina 20. veka zahvaljujući svojim uzbudljivim koncertima i nizu hitova. Uprkos raznim ličnim problemima i preprekama, Brown je nastavio da proizvodi hitove svake decenije zaključno sa osamdesetim godinama 20. veka. Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina Brown se uključio i u politički život Sjedinjenih Država, pri čemu su posebno bila zapažena njegova istupanja u ime Afro-Amerikanaca i siromašnih, ali i njegova otvorena podrška Richardu Nixonu.

Brown je bio poznat po nizu nadimaka (koje je uglavnom davao sam sebi), uključujući Soul Brother Number One ("Soul brat broj jedan"), Mr. Dynamite ("Gospodin Dinamit"), Hardest-Working Man in Show Business ("Najveći radnik u industriji zabave"), Minister of The New New Super Heavy Funk ("Ministar najnovijeg super teškog funka"), Mr. Please Please Please ("Gospodin Molim Molim Molim"), The Boss ("Gazda"), te najpoznatiji od svih, Godfather of Soul ("Kum soula"). Brown je bio poznat po svojim glasnim vokalnim izvođenjima, grozničavom plesu i jedinstvenom ritmičkom stilu.