Kantautor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kantautor je umetnik koji piše muziku i tekst pesama koje izvodi. U svoje pesme on obično unosi socijalne, političke i filozofske teme. Jedno vreme ova vrsta muzike je bila vezana za pesme u kojima se obavezno izražavao neki protest. Danas ovaj termin nije toliko vezan za političku kritiku kao ranije i može imati bilo koju temu.

Kantautorska pesma ima široku i dugu tradiciju u mediteranskim zemljama Evrope, i u manjoj meri, u Latinskoj Americi. Ovaj tip pesama je imao za temu društvene nepravde ali i ljubav, kako srećnu tako i nesrećnu. Vrhunac je doživeo sedamdesetih godina dvadesetog veka kada je bio povezan sa društvenim i političkim previranjima tog perioda. Osamdesetih godina ovaj žanr ulazi u krizu, a tokom devedesetih, je doživeo novi uspon pojavom mladih autora koji su unapredili ovaj žanr u smislu slobodnijih ritmova, formi izraza i reči do te mere da sa kantautorima prethodne generacije jedino zajedničko što imaju je da sami pišu svoje tekstove i muziku.

Pojam dolazi od italijanske reči il cantautore, od da cantante e autore (pevač i autor), od koje je nastao naziv za ovu vrstu izvođača.

U Italiji se kantautorska muzika razvila kao poseban muzički pravac početkom šezdesetih godina dvadesetog veka, a najviše zasluga su za to imali Festival San Remo, na kojem je negovana italijanska kancona (ital. canzone), kao i RAI. U Nemačkoj je nastao pojam lidermaher (nem. Liedermacher). U SAD, to je singer-songvrajter (engl. singer-songwriter), a u Francuskoj postoji šansonjer (fr. chansonnier), u Rusiji takozvani bard.

Jugoslovenski kantautori[uredi | uredi kod]