Henry Wadsworth Longfellow

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Henry Wadsworth Longfellow
Longfellow godine 1868. na fotografiji koju je snimila Julia Margaret Cameron
Biografske informacije
Rođenje(1807-02-27)27. 2. 1807.
Portland, Maine, SAD
Smrt24. 3. 1882. (dob: 75)
Cambridge, Massachusetts, SAD
Obrazovanje
Zanimanjepjesnik
profesor
Opus
Književni pravacromantizam

Henry Wadsworth Longfellow (27. februar 1807 – 24. mart 1882) bio je američki pjesnik i prosvjetni radnik, najpoznatiji po pjesmama kao što su "Paul Revere's Ride", The Song of Hiawatha i "Evangeline". Bio je prvi Amerikanac koji je preveo Danteovu Božanstvenu komediju i člank pjesničke grupe Fireside Poets.

Longfellow je rođen u gradu Portland, koji je u to vrijeme bio dio Massachusettsa, te studirao na Bowdoin Collegeu. Nakon što je neko vrijeme boravio u Evropi, postao je nastavnik na Bowdoinu, a kasnije i na Harvard Collegeu. Prve pjesničke zbirke su mu bile Voices of the Night (1839) i Ballads and Other Poems (1841). Longfellow se povukao s katedre 1854. godine kako bi se u potpunosti posvetio pisanju, te ostatak života proveo u Cambridgeu, u bivšem štabu Georgea Washingtona. Život mu je bio obilježen tragedijama - prva žena Mary Potter je godine 1835. umrla nakon spontanog pobačaja; druga žena Frances Appleton je godine 1861. umrla od opekotina nakon što joj je haljinu zahvatila vatra. Longfellow nakon njene smrti više nije mogao pisati poeziju, pa se posvetio prevođenju. Umro je 1882.

Longfellow je uglavnom pisao lirske pjesme inspirirane mitovima i legendama. Postao je najpopularniji pjesnik svog vremena u SAD, a stekao je uspjeh i u inozemstvu. S druge strane je često bio kritiziran zbog imitacije evropskih autora i povlađivanja ukusu široke čitalačke publike.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Izvori

Ostalo