Eparhija budimska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Eparhija budimska
Srpska pravoslavna crkva
Osnovne informacije
Država Mađarska i Češka
Sjedište Sentandreja
Arhijerej
Eparhijski arhijerej Lukijan
Čin arhijereja Episkop
Titula arhijereja Episkop budimski i episkop temišvarski

Eparhija budimska je eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Nadležni arhijerej je gospodin Lukijan, a sedište eparhije se nalazi u Sentandreji, gde se nalazi i saborna crkva (tzv. Beogradska katedrala).

Istorijat[uredi | uredi kod]

Saborna crkva eparhije u Sentandreji

Ne zna se pouzdano kada je osnovana Budimska eparhija, pretpostavlja se da je to bilo 40-ih godina 17. veka. Na to područje doseljavalo se srpsko pravoslavno stanovništvo iz krajeva pod upravom Turske. Tako je već 1511. sazidana crkva u Komoranu, a potom i manastir Grabovac.

Posle Velike seobe Srba (1690) oko 37 hiljada srpskih porodica našlo se na teritoriji Ugarske od toga oko 8 hiljada porodica u Sentandreji. Po odobrenju cara Leopolda I dana 4. marta 1695. mitropolit Jeftimije Popović potvrđen je u zvanju budimskog episkopa. Puna titula glasila je „episkop budimski, peštanski, sentandrejski, stonobeogradski, sečujski, sigetski, muhačopoljski“. To je početak procvata Budimske eparhije.

Tokom 18. veka izgrađen je veliki broj hramova u ovoj eparhiji, uglavnom u baroknom stilu. U Sentandreji je krajem 19. veka bilo svega 617 pravoslavnih žitelja, a 1924. samo 231 se izjasnilo kao Srbi. Zbog smanjenja broja pravoslavnih vernika eparhija je bila prinuđena da neke hramove ustupi Katoličkoj crkvi, tako da je za nekoliko decenija izgubila 16 hramova iz 18. veka.

Budimska eparhija obuhvata parohije u Mađarskoj i dve u Češkoj. Prema podacima iz 2002, eparhija ima dva arhijerejska namesništva sa 39 parohija i 11 sveštenika i dva manastira, Grabovac i Manastir Srpski Kovin. Posle Drugog svetskog rata, eparhija nije imala ustoličenog episkopa nego se njom uglavnom administriralo iz Beograda, sve dok 1988. nije za episkopa postavljen vladika Danilo Krstić. Biblioteka Budimske eparhije u Sentandreji ima preko 9.400 knjiga. Tu se nalazi i Srpski pravoslavni muzej.

Episkopi[uredi | uredi kod]

Mitra episkopa Arsenija (Stojkovića)

Episkopi Budimske eparhije do sada bili su: (nepotpun spisak)

Episkop Lukijan takođe administrira i Temišvarskom eparhijom.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]