Svetosavska omladinska zajednica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Svetosavska omladinska zajednica (SOZ) je zvanična institucija Srpske pravoslavne crkve za rad sa djecom, omladinom i mladim ljudima. Naziv je i mnogih pojedinačnih udruženja građana koja se osnivaju i djeluju pri pojedinim eparhijama Srpske pravoslavne crkve.

Osnivanje[uredi | uredi kod]

Svetosavska omladinska zajednica, kao krovna organizacija, osnovana je 1995. godine odlukom Svetog arhijerejskog sabora.[1][2] Eparhijske svetosavske omladinske zajednice su dobrovoljna i vanpolitička udruženja mladih pravoslavnih hrišćana. Osnivački akt donosi nadležni episkop kojim propisuje djelatnosti udruženja i daje blagoslov za djelovanje u okviru kanonskog područja svoje eparhije. Kao i sva druga udruženja građana, upisuju se u državni registar[3] čime stiču status pravnog lica.

Djelatnost[uredi | uredi kod]

Proklamovani cilj svetosavskih omladinskih zajednica je da savremenim metodama približi Pravoslavnu crkvu svim mladim ljudima kroz mnoge obrazovne projekte, organizacije seminara i pokloničkih putovanja, organizacije vjerskih, kulturnih i sportskih manifestacija, organizacije humanitarnih akcija i sl.[4][5][6][7][8][9]

Svetosavske omladinske zajednice svoj rad sprovode i putem saradnje sa drugim omladinskim organizacijama u zemlji ili inostranstvu, sa poslovnim sektorom i sa zvaničnim institucijama.[10][11][12] Zajednica na nivou eparhije može imati i područne jedinice, uglavnom formirane u okviru crkvenih opština ili arhijerejskih namjesništava.[13] O osnivanju i djelatnosti donose se statuti.[14]

Neke od najaktivnijih zajednica na prostoru Bosne i Hercegovine su SOZ Eparhije zvorničko-tuzlanske (od 2003) i SOZ Eparhije banjalučke (od 2000). U okviru njih postoje i zajednice na nivou crkvenih opština ili namjesništava.

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]