Eparhija banatska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Eparhija banatska
Srpska pravoslavna crkva
Osnovne informacije
Država Srbija
Sjedište Vršac
Broj parohija 158
Arhijerej
Eparhijski arhijerej Nikanor
Čin arhijereja Episkop
Titula arhijereja Episkop banatski

Eparhija banatska je eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Nadležni arhijerej je Nikanor Bogunović, a sedište eparhije se nalazi u Vršcu, gde se nalazi Saborna crkva i vladičanski dvor.

Eparhija banatska, iako pod današnjim nazivom relativno mlada, duhovno i prostorno se smatra naslednikom nekadašnje, viševekovne Eparhije vršačke.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Eparhije i manastiri Srpske pravoslavne crkve u Vojvodini

Eparhije na tlu Banata[uredi | uredi kod]

U 16. i 17. veku bilo je na prostoru današnjeg Banata puno srpskog pravoslavnog stanovništva i postojalo je nekoliko episkopija: Lipovska, Temišvarska, Bečkerečka i Karansebeška ili Vršačka. Posle Velike seobe Srba 1690., Bečkerečka eparhija je spojena sa Temišvarskom.

Eparhija Vršačka[uredi | uredi kod]

Eparhija vršačka osnovana je 1481. godine, u manastiru Mesić pored Vršca, u doba despotovine Jovana Brankovića, ktitora mnogih manastira u Banatu. Zabeleženo je da se prvi episkop zvao Partenije, a u Banat je stigao sa Svete gore atonske, iz Hilandara.

Jedan od slavnih episkopa jeste i sveti sveštenomučenik, vladika Teodor Vršački. On je 1594. godine poginuo posle Srpskog ustanka protiv Turaka u Banatu, jer je bio izdat. Njega je Srpska pravoslavna crkva kanonizovala 1994., a dan njemu posvećen (29. maj) proglašen je za slavu grada Vršca.

Zbog najezde Turaka, u 17. i početkom 18. veka, episkopija je premeštena u Karansebeš, (danas) grad u Rumuniji. U trećoj deceniji episkopija je vraćena u Vršac i tada je započeta izgradnja saborne crkve i vladičanskog dvora.

Eparhija Banatska[uredi | uredi kod]

Početkom 30-ih godina 20. veka ujedinjenjem delova Vršačke eparhije i Temišvarske eparhije u Jugoslaviji nastala je Eparhija banatska. Prvi episkop ove ujedinjene eparhije bio je Georgije Letić.

Prema podacima iz 2002. godine, eparhija ima 158 parohija, 132 sveštenika u 6 namesništava.

Arhijerejska namesništva[uredi | uredi kod]

Eparhija banatska podeljena na pet arhijerejskih namesništava:

Crkve i manastiri[uredi | uredi kod]

Središnja crkva eparhije, Saborna crkva u Vršcu

Manastiri Eparhije banatske su:

Episkopi[uredi | uredi kod]

Manastir Mesić
Vladičanski dvor u Vršcu

Na ovom području, koje je nekada imalo više eparhija, poznati su bečkerečki episkopi Visarion (1609) i Mihajlo (1687) kao i episkop Teodor Nestorović koji se spominje kao vođa ustanka Srba u Banatu protiv Turaka 1594. Zatim episkopi Simeon (1619), Antonije (1622) i Teodosije (1662).

Od 1903. temišvarski episkop je Georgije Letić (1872-1935). On je 1931. postavljen za administratora Eparhije vršačke. Po stupanju na snagu novog crkvenog ustava 1932. sproveo je ujedinjenje bivše Eparhije temišvarske u jugoslovenskom delu Banata i delova Eparhije vršačke u Banatsku eparhiju.

Dosadašnji episkopi ove eparhije su: (nepotpun spisak)

episkopi vršački

episkopi banatski

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]