Nikanor Bogunović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nikanor
ZanimanjeSvećenik

Nikanor (svetovno Veljko Bogunović; Međeđa kod Knina, 20. avgust 1952) je episkop banatski.

Biografija[uredi | uredi kod]

Episkop Nikanor, u miru Veljko Bogunović, rođen je u Međeđi, Hrvatska, 20. avgusta 1952. godine. Bogosloviju Sv. Tri Jerarha u manastiru Krki, Hrvatska, završio je 1975. godine. Posle položenog bogoslovskog ispita zrelosti — mature, zamonašen je 27. avgusta 1975, a u čin jerođakona rukopoložen je 28. avgusta, na dan Uspenja Presvete Bogorodice iste godine.

Posle monašenja i rukopoloženja, odlazi na bogoslovske studije u Zagorsk (Sergijev Posad), Rusija, koje završava 1979. godine. Rukopoložen je u čin jeromonaha dana 1. januara 1978, a potom u periodu 1981—1982. odlazi na postdiplomske studije u Njemačku.

Episkop[uredi | uredi kod]

Na majskom redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora godine 1985. izabran je za episkopa hvostanskog, vikara mitropolita crnogorsko-primorskog Danila. Čin arhijerejske hirotonije 11. avgusta 1985, obavio je patrijarh srpski German, uz učešće više arhijereja Srpske pravoslavne crkve. Na ovoj dužnosti ostaje sve do izbora za episkopa Eparhije gornjokarlovačke godine 1991. čiji je tron bio upražnjen smrću episkopa Simeona (Zlokovića), jednog od najumnijih arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Sveti arhijerejski sabor 1999. godine, bira ga za episkopa upražnjene Eparhije za Australiju i Novi Zeland Mitropolije novogračaničke i administratora Eparhije australijsko-novozelandske. Upravljao je ovim eparhijama sve do 2003. kada je izabran za episkopa upražnjene Eparhije banatske na kom položaju se i danas nalazi.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
Simeon Zloković
episkop gornjokarlovački
19911999.
Nasljednik:
Fotije Sladojević