Visarion Kostić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Visarion (Kostić)
Datum rođenja: 14. jul 1910.
Mesto rođenja: Temišvar (Austrougarska)
Datum smrti: 1. decembar 1979.
Mesto smrti: Vršac (SFRJ)

Visarion (svetovno Dejan Kostić, Temišvar, 14/27. jul 1910Vršac, 1. decembar 1979) je bio episkop Srpske pravoslavne crkve.

Svetovni život[uredi | uredi kod]

Episkop Visarion (svetovno, Dejan Kostić) rođen je 14. jula 1910. u Temišvaru, od oca Slobodana, konzistorijalnog beležnika, i majke Pauline. Po ocu i po majci poticao je iz starih svešteničkih porodica. Osnovnu školu završio je u Temišvaru, a gimnaziju u Budimpešti. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1933., a potom je bio profesor novoosnovanog srpskog odeljenja na državnom liceju u Učiteljskoj školi za Srbe u Temišvaru.

Monaški život[uredi | uredi kod]

Zamonašen je u manastiru Beočinu (gde mu je ujak dr Joakim bio dugo godina nastojatelj manastira) od strane arhimandrita Dositeja (Đorića) 1935. godine. Rukopoložen je za đakona u Nedelju pravoslavlja 1937. od patrijarha Varnave, a u čin prezvitera na isti praznik 1941. od patrijarha Gavrila. Dostojanstvom sinđela odlikovan je 1945. godine od mitropolita Josifa. Za suplenta Bogoslovije u Sremskim Karlovcima postavljen je 1937. i odmah dodeljen na rad u kancelariju Svetog arhijerejskog sinoda. Pošto je položio činovnički ispit sa odličnim uspehom, upućen je u Atinu da tamo položi doktorski ispit iz oblasti patrologije.

Episkopsko zvanje[uredi | uredi kod]

Na prvom posleratnom redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sinoda 1947. izabran je za vikarnog episkopa topličkog. Za episkopa je hirotonisan u Sabornoj beogradskoj crkvi 29. juna 1947. od patrijarha srpskog Gavrila, mitropolita skopskog Josifa i crnogorsko-primorskog Arsenija.

Za episkopa upražnjene Eparhije banatske izabran je 1951. godine, a 1952. poverena mu je u administraciju Temišvarska eparhija. Po dolasku u Vršac izvršio je novu podelu Banatske eparhije prema geografskim, saobraćajnim i upravnim uslovima, a vladičanski dvor, koji je nakon Drugog svetskog rata bio oduzet od Crkve, vratio u vlasništvo eparhije.

Umro je u Vršcu 1. decembra 1979. godine sahranjen u vršačkoj Sabornoj crkvi.

Izvori[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
vikarni episkop toplički
19471951.
Nasljednik:
Dositej (Stojković)