Popis gradova u Italiji po broju stanovnika

Izvor: Wikipedia

Dolje je naveden popis italijanskih općina koje imaju više od 100.000 stanovnika.

Podaci potječu od ISTATa na dan 30. juna 2008. [1]. Brojke se temelje na posljednjem popis stanovništva|popisu stanovništva iz 2001. godine, kao i službenom bilancio demografico (demografskoj bilanci) procijenjenoj od 22. oktobra 2001. do 30. juna 2008.

Podebljanim slovima su označene provincijska središta.

Rang Grad Regija Stanovništvo Gustoća (km2)
1. Rim Lazio &0000000002711491.0000002,711,491 2.105,5
2. Milano Lombardija &0000000001296673.0000001,296,673 7.159
3. Napulj Campania &0000000000968340.000000968,340 8.334,5
4. Torino Pijemont &0000000000910437.000000910,437 6.980
5. Palermo Sicilija &0000000000661729.000000661,729 4.275
6. Genova Liguria &0000000000611683.000000611,683 2.553
7 Bologna Emilia-Romagna &0000000000374648.000000374,648 2,652
8. Firenca Toskana &0000000000365802.000000365,802 3.593
9. Bari Apulia &0000000000321747.000000321,747 2.827
10. Catania Sicilija &0000000000297842.000000297,842 1.653
11. Venecija Veneto &0000000000269354.000000269,354 658
12. Verona Veneto &0000000000264867.000000264,867 1.258
13. Messina Sicilija &0000000000243603.000000243,603 1.173
14. Padova Veneto &0000000000211716.000000211,716 2.310
15. Trieste Friuli-Venezia Giulia &0000000000205526.000000205,526 2.484
16. Taranto Apulia &0000000000194864.000000194,864 899
17. Brescia Lombardija &0000000000190489.000000190,489 2.135
18. Reggio Calabria Calabria &0000000000185607.000000185,607 782
19. Prato Toskana &0000000000185215.000000185,215 1.896
20. Modena Emilia-Romagna &0000000000181385.000000181,385 985
21. Parma Emilia-Romagna &0000000000180939.000000180,939 687
22. Perugia Umbria &0000000000164598.000000164,598 361
23. Reggio Emilia Emilia-Romagna &0000000000164202.000000164,202 723
24. Livorno Toskana &0000000000161132.000000161,132 1.546
25. Cagliari Sardinia &0000000000157638.000000157,638 1.881
26. Ravenna Emilia-Romagna &0000000000154559.000000154,559 228
27. Foggia Apulia &0000000000153359.000000153,359 305
28. Salerno Campania &0000000000140488.000000140,488 2,384.3
29. Rimini Emilia-Romagna &0000000000139420.000000139,420 1.040
30. Ferrara Emilia-Romagna &0000000000133980.000000133,980 330
31. Sassari Sardinia &0000000000130165.000000130,165 236
32 Siracusa Sicilija &0000000000124016.000000124,016 593
33. Pescara Abruzzo &0000000000123059.000000123,059 3.709
34. Monza Lombardija &0000000000121103.000000121,103 3.677
35. Latina Lazio &0000000000116843.000000116,843 417
36. Bergamo Lombardija &0000000000116400.000000116,400 3.025
37. Forlì Emilia-Romagna &0000000000115514.000000115,514 509
38. Vicenza Veneto &0000000000114762.000000114,762 1.488
39. Giugliano in Campania Campania &0000000000113764.000000113,764 1.127
40. Trento Trentino-Alto Adige/Südtirol &0000000000113340.000000113,340 702
41. Terni Umbria &0000000000111701.000000111,701 524
42. Novara Pijemont &0000000000103182.000000103,182 999
43. Ancona Marche &0000000000101614.000000101,614 818
44. Bolzano Trentino-Alto Adige/Südtirol &0000000000101417.000000101,417 1,931
45. Piacenza Emilia-Romagna &0000000000101134.000000101,134 843