Popis gradova u Slovačkoj

Izvor: Wikipedia
Značajni gradovi Slovačke

Spisak gradova u Slovačkoj obuhvata naseljena mesta u Slovačkoj koja prema zakonima Republike Slovačke imaju status grada (ukupno 138 naseljenih mesta).

Sadržaj/Садржај

Naziv[uredi - уреди]

U slovačkom jeziku grad se naziva mjesto (svk. mesto). Pojmom „mjesto“ označavaju se gradovi različite veličine, tj. ne postoji pogodan termin za razdvajanje termina „grad“ i „velegrad“. Tako se istim terminom označava i polumilionska prestonica Bratislava, i najmanji, Duđince sa manje od 1.500 stanovnika.

Spisak[uredi - уреди]

Na spisku se pored naziva na slovačkom jeziku nalaze i istorijski nazivi gradova na nemačkom i mađarskom jeziku (koji se smatraju zvaničnim u Mađarskoj), zbog toga što se prostor današnje Slovačke tokom jednog milenijuma nalazio u sastavu monarhija čiji su zvanični i jedini priznati jezici bili nemački, odnosno mađarski.

Gradovi koji su sedišta slovačkih krajeva su dati podebljanim slovima.

Gradovi u Slovačkoj
Broj Grb Ime Imena Broj stanovnika (31. 12. 2010.) Kraj
slovačko nemačko mađarsko
1. Coat of Arms of Bratislava.svg Bratislava[1] Bratislava Bratislava, Pressburg (stari oblik: Preßburg) Pozsony 432.801 bratislavski
2. Coat of arms of Košice.png Košice Košice Kaschau Kassa 233.886 košički
3. Coa Slovakia Town Eperjes.svg Prešov[2] Prešov Eperies, Preschau Eperjes 90.835 prešovski
4. Žilina Erb.svg Žilina Žilina Sillein Zsolna 85.129 žilinski
5. Nitra CoA.svg Njitra Nitra Neutra Nyitr(i)a 83.444 nitranski
6. Banska Bystrica Erb.svg Banska Bistrica Banská Bystrica Neusohl Besztercebánya 79.819 banskobistrički
7. Coa Slovakia Town Nagyszombat.svg Trnava Trnava Tyrnau Nagyszombat 67.368 trnavski
8. MartinCOA.PNG Martin[3] Martin (Turz-) Sankt Martin Turócszentmárton 57.987 žilinski
9. Coat of arms of Trenčin.png Trenčin Trenčín Trentschin Trencsén 56.403 trenčinski
10. Poprad CoA - new version.svg Poprad Poprad Deutschendorf Poprád 54.271 prešovski
11. Coat of arms of Prievidza.png Prjevidza Prievidza Priwitz Privigye 49.994 trenčinski
12. Zvolen Erb.svg Zvoljen Zvolen Altsohl Zólyom 42.206 banskobistrički
13. Povazska Bystrica Erb.svg Povaška Bistrica Považská Bystrica Waagbistritz Vágbeszterce 41.510 trenčinski
14. Coat of arms of Nové Zámky.png Nove Zamki Nové Zámky Neuhäus(e)l Érsekújvár 40.094 nitranski
15. Coat of arms of Michalovce.png Mihalovce Michalovce Großmichel Nagymihály 39.322 košički
16. Coa Slovakia Town Igló.svg Spiška Nova Ves Spišská Nová Ves (Zipser) Neu(en)dorf Igló 37.877 košički
17. Coat of arms of Komárno.png Komoran/Komarno Komárno Komorn Komárom 35.664 nitranski
18. Levice erb.svg Ljevice Levice Lewenz Léva 34.872 nitranski
19. Coat of arms of Humenné.png Humenje Humenné Homenau Homonna 34.620 prešovski
20. Coa Slovakia Town Bártfa.svg Bardjejov Bardejov Bartfeld Bártfa 33.362 prešovski
21. Coat of arms of Liptovský Mikuláš.png Liptovski Mikulaš[4] Liptovský Mikuláš Liptau-Sankt Nikolaus Liptószentmiklós 32.284 žilinski
22. Ružomberok Erb.svg Ružomberok Ružomberok Rosenberg Rózsahegy 29.525 žilinski
23. Coat of arms of Piešťany.png Pještjani Piešťany Pistyan Pöstyén 29.347 trnavski
24. Coat of arms of Topoľčany.png Topoljčani Topoľčany Topoltschan Nagytapolcsány 28.566 nitranski
25. Coat of arms of Lučenec.png Lučenjec Lučenec Lizenz Losonc 27.348 banskobistrički
26. Coat of arms of Čadca.png Čadca Čadca Tschadsa Csáca 25.332 žilinski
27. Dubnica nad Váhom - erb.svg Dubnjica na Vahu Dubnica nad Váhom Dubnitz an der Waag Vágtölgyes 24.914 trenčinski
28. Partizanske CoA SK.gif Partizanski[5] Partizánske - - 24.044 trenčinski
29. Coa Slovakia Town Rimavská Sobota.svg Rimavska Sobota Rimavská Sobota Großsteffelsdorf Rimaszombat 24.040 banskobistrički
30. Coat of arms of Šaľa.png Šalja Šaľa Schala Vágsellye/Sellye 23.645 nitranski
31. Coat of arms of Trebišov.png Trebišov Trebišov Trebischau Tőketeres 23.521 košički
32. Dunajská Streda - erb.svg Dunajska Streda Dunajská Streda Niedermarkt Dunaszerdahely 23.404 trnavski
33. Coat of arms of Vranov nad Topľou.png Vranov na Toploj Vranov nad Topľou Vronau an der Töpl Varannó 23.069 prešovski
34. Coat of arms of Pezinok.png Pezinok Pezinok Bösing Bazin 22.324 bratislavski
35. Coa Slovakia Town Galgóc.svg Hlohovec Hlohovec Freistadt(l) Galgóc 22.232 trnavski
36. Coa Slovakia Town Brezno.svg Brezno Brezno Bries Breznóbánya 21.778 banskobistrički
37. Coat of arms of Snina.png Snjina Snina Snina Szinna 20.991 prešovski
38. Coat of arms of Senica.png Senjica Senica Senitz Szenic/Szenc 20.726 trnavski
39. Coat of arms of Nové Mesto nad Váhom.png Novo Mesto na Vahu Nové Mesto nad Váhom Neustadt an der Waag Vágújhely 20.264 trenčinski
40. Bánovce nad Bebravou erb mesta.gif Banovce na Bebravi Bánovce nad Bebravou Banowitz Bán 20.179 trenčinski
41. Coat of arms of Dolný Kubín.png Dolni Kubin Dolný Kubín Unterkubin Alsókubin 19.563 žilinski
42. Coa Slovakia Town Garamszentkereszt.svg Žjar nad Hronom[6] Žiar nad Hronom Heiligenkreuz Garamszentkereszt 19.298 banskobistrički
43. Coat of arms of Rožňava.png Rožnjava Rožňava Rosenau Rozsnyó 18.880 košički
44. Puhov Púchov Puchau Puhó 18.532 trenčinski
45. Coat of arms of Malacky.png Malacki Malacky Malatzka Malac(z)ka 18.132 bratislavski
46. Coat of arms of Handlová.png Handlova Handlová Krickerhau Nyitrabánya 17.620 trenčinski
47. Coat of arms of Sereď.png Seređ Sereď - Szered 16.839 trnavski
48. Coa Slovakia Town Kežmarok.svg Kežmarok Kežmarok Käsmark Késmárk 16.789 prešovski
49. Coat of arms of Senec.png Senjec Senec Wartberg Szenc 16.665 bratislavski
50. Coat of arms of Stará Ľubovňa.png Stara Ljubovnja Stará Ľubovňa Altlublau Ólubló 16.384 prešovski
51. Coat of arms of Kysucké Nové Mesto.png Kisucke Nove Mesto Kysucké Nové Mesto Kischütz-Neustadt Kisucaújhely 16.367 žilinski
52. Coat of arms of Galanta.png Galanta Galanta Galanta Galánta 16.058 trnavski
53. Coa Slovakia Town Szakolca.svg Skalica Skalica Skalitz Szakolca 15.104 trnavski
55. Coat of arms of Levoča.png Ljevoča Levoča Leutschau Lőcse 14.913 prešovski
54. Coat of arms of Detva.png Đetva Detva - Dettva/Gyetva 14.740 banskobistrički
56. Coat of arms of Veľký Krtíš.png Veljki Krtiš Veľký Krtíš - Nagykurtös 13.104 banskobistrički
57. Coat of arms of Šamorín.jpg Šamorin Šamorín Sommerein Somorja 13.026 trnavski
58. Zlate Moravce Zlaté Moravce Goldmorawitz Aranyosmanót 13.005 nitranski
59. Revuca Revúca Groß-Rauschenbach Nagyrőcze 12.916 banskobistrički
60. Sabinov.jpg Sabinov Sabinov Zeben Kisszeben 12.622 prešovski
61. Coat of arms of Myjava.png Mijava Myjava Miawa Miava 12.346 trenčinski
62. Coat of arms of Svidník.png Svidnjik Svidník - - 11.838 prešovski
63. Coat of arms of Holíč.png Holič Holíč Holitsch Holics 11.699 trnavski
64. Nova Dubnica Erb.svg Nova Dubnjica Nová Dubnica - - 11.689 trenčinski
65. Coat of arms of Bytča.png Bitča Bytča - - 11.582 žilinski
66. Erb stropkov.svg Stropkov Stropkov Stropko Sztropkó 10.828 prešovski
67. Coat of arms of Kolárovo.png Kolarovo[7] Kolárovo - Gúta 10.746 nitranski
68. Coat of arms of Štúrovo.png Šturovo[8] Štúrovo Parkan Párkány 10.859 nitranski
69. Banska Stiavnica CoA.png Banska Štjavnjica Banská Štiavnica Schemnitz Selmecbánya 10.468 banskobistrički
70. Coat of arms of Fiľakovo.png Filjakovo Fiľakovo Fileck Fülek 10.338 banskobistrički
71. Coa Slovakia Town Šurany.svg Šurani Šurany - Surány 10.265 nitranski
72. Coat of arms of Moldava nad Bodvou.png Moldava nad Bodvu Moldava nad Bodvou Moldau an der Bodwa Szepsi 10.168 košički
73. Coat of arms of Stará Turá.png Stara Tura Stará Turá Alt-Turn Ótura 9.657 trenčinski
74. Coat of arms of Veľké Kapušany.png Veljke Kapušani Veľké Kapušany - Nagykapos 9.594 košički
75. Coat of arms of Stupava SK.png Stupava Stupava Stampfen Stomfa/Stompfa 9.544 bratislavski
76. Tvrdošin erb.svg Tvrdošin Tvrdošín Turdoschin Turdossin 9.427 žilinski
77. Coat of arms of Vráble.png Vrablje Vráble - Verebély 9.307 nitranski
78. Coat of arms of Modra.png Modra Modra Modern Modor 8.989 bratislavski
79. Coat of arms of Krompachy.png Krompahi Krompachy Krompach Korompa 8.949 košički
80. Coat of arms of Veľký Meder.png Veljki Meder Veľký Meder - Nagymegyer 8.895 trnavski
81. Sečovce Sečovce - Gálszécs 8.304 košički
82. Coat of arms of Námestovo.png Namestovo Námestovo - Námesztó 8.137 žilinski
83. Coat of arms of Hurbanovo.png Hurbanovo[9] Hurbanovo Altdala Ógyalla/Ó Gyalla 8.113 nitranski
84. Coat of arms of Šahy.png Šahi Šahy Eipelschlag Ipolyság 7.911 nitranski
85. Kráľovský Chlmec - erb.jpg Kralovski Hlmec Kráľovský Chlmec - Királyhelmecz / Királyhelmec 7.864 košički
86. Coat of arms of Krupina.png Krupina Krupina Karpfen Korpona 7.788 banskobistrički
87. SL Tornal'a COA.svg Tornala[10] Tornaľa - Tornalya/Tornalja 7.779 banskobistrički
88. Coat of arms of Hriňová.png Hrinjova Hriňová Hrinau Herencsvölgy 7.767 banskobistrički
89. Coat of arms of Turzovka.jpg Turzovka Turzovka - Turzófalva 7.703 žilinski
90. Coat of arms of Liptovský Hrádok.png Liptovski Hradok Liptovský Hrádok Liptau-Hradek Liptóújvár 7.611 žilinski
91. Coat of arms of Trstená.png Trstena Trstená - Trsztena 7.594 žilinski
92. Coat of arms of Svit.png Svit[11] Svit - - 7.571 prešovski
93. Hnúšťa Erb.svg Hnušća Hnúšťa Nusten Nyustya 7.482 banskobistrički
94. Coat of arms of Želiezovce.png Željezovce Želiezovce Zelis Zselíz 7.468 nitranski
95. Coat of arms of Vrútky.png Vrutki Vrútky Ruttek Ruttka 7.457 žilinski
96. Coa Slovakia Town Újbánya.svg Nova Banja Nová Baňa Königsberg Újbánya 7.400 banskobistrički
97. Coat of arms of Krásno nad Kysucou.jpg Krasno nad Kisucou Krásno nad Kysucou - - 6.950 žilinski
98. Turcianske Teplice COA.gif Turčjanske Tjeplice Turčianske Teplice Bad Stuben Stubnyafürdő 6.878 žilinski
99. Coat of arms of Lipany.png Lipani Lipany Siebenlinden Héthárs 6.484 prešovski
100. Coat of arms of Medzilaborce.png Medzilaborce Medzilaborce - Mezölaborc 6.437 prešovski
101. Coat of arms of Spišská Belá.png Spiška Bela Spišská Belá Zipser Bela Szepesbéla 6.425 prešovski
102. Coat of arms of Žarnovica.png Žarnovica Žarnovica Scharnowitz Zsarnócza 6.335 banskobistrički
103. Coat of arms of Nemšová.png Njemšova Nemšová - Nemsó 6.328 trenčinski
104. Coat of arms of Sobrance.png Sobrance Sobrance Sobranz Szobránc 6.212 košički
105. Coat of arms of Vrbové.png Vrbove Vrbové Werbau Verbó 6.204 trnavski
106. Coa Slovakia Town Gölnicbánya.svg Geljnica Gelnica Göllnitz Gölnicbánya 6.141 košički
107. Coat of arms of Rajec.png Rajec Rajec Rajetz Rajecz 6.067 žilinski
108. Coat of arms of Poltár.png Poltar Poltár - Poltár 5.869 banskobistrički
109. Coat of arms of Sládkovičovo.png Sladkovičovo[12] Sládkovičovo Diosek Dioszeg 5.721 trnavski
110. Coat of arms of Ilava.png Ilava Ilava Illau Illava 5.572 trenčinski
111. Coat of Arms of Kremnica.svg Kremnjica Kremnica Kremnitz Körmöcbánya 5.425 banskobistrički
112. Coat of arms of Brezová pod Bradlom.png Brezova pod Bradlom Brezová pod Bradlom Birkenhain Berezó 5.302 trenčinski
113. Coat of arms of Veľký Šariš.png Veliki Šariš Veľký Šariš Großscharosch Nagysáros 5.289 prešovski
114. Erb Svaty jur.gif Sveti Jur Svätý Jur Sankt Georgen Szentgyörgy 5.258 bratislavski
115. Coat of arms of Gbely.png Gbeli Gbely Egbell Egbell 5.195 trnavski
116. Coa Slovakia Town Dobsina.svg Dobšina Dobšiná Dobschau Dobsina 5.171 košički
117. Coat of arms of Šaštín-Stráže.png Šaštin-Straže Šaštín-Stráže - - 5.101 trnavski
118. Coat of arms of Sliač.jpg Sljač Sliač Sliatsch - 4.965 banskobistrički
119. Bojnice herb2.png Bojnjice Bojnice Weinitz Bajmóc 4.905 trenčinski
120. Strážske CoA.svg Straške Strážske Straschke Őrmező 4.564 košički
121. SVK Vysoke Tatry COA.svg Visoke Tatri[13] Vysoké Tatry - - 4.416 prešovski
122. Coat of arms of Nováky.png Novaki Nováky - Nyitranovák 4.416 trenčinski
123. Coat of arms of Giraltovce.png Giraltovce Giraltovce - Girált 4.179 prešovski
124. Coat of arms of Trenčianske Teplice.png Trenčinske Tjeplice Trenčianske Teplice Trentschin - Teplitz Trencsénteplic 4.125 trenčinski
125. Coat of arms of Leopoldov.png Ljeopoldov[14] Leopoldov Leopold (neu) stadtl Újvároska 4.101 trnavski
126. Coat of arms of Tisovec.png Tisovec Tisovec Theißholz Tiszolc 4.049 banskobistrički
127. Coat of arms of Spišské Podhradie.png Spiške Podhradje Spišské Podhradie Kirchdrauf Szepesváralja 3.977 prešovski
128. Coat of arms of Medzev.png Medzev Medzev Metzenseifen Mecenzéf 3.972 košički
129. Coat of arms of Tlmače.png Tlmače Tlmače - Garamtolmács 3.967 nitranski
130. Čierna nad Tisou Erb.svg Čjerna nad Tisou Čierna nad Tisou - Tiszacsernyő 3.965 košički
131. Coat of arms of Hanušovce nad Topľou.png Hanušovce nad Topljou Hanušovce nad Topľou - Tapolyhanusfalva 3.783 prešovski
132. Spisské Vlachy erb.jpg Spiške Vlahi Spišské Vlachy Wallendorf Szepesolaszi 3.647 košički
133. Coat of arms of Podolínec.png Podoljinec Podolínec Pudlein Podolin 3.300 prešovski
134. Coat of arms of Jelšava.png Jelšava Jelšava Eltsch Jolsva 3.213 banskobistrički
135. Rajecke Teplice Erb.svg Rajecke Tjeplice Rajecké Teplice Bad Rajetz Rajecfürdő 2.938 žilinski
136. Coat of arms of Spišská Stará Ves.png Spiška Stara Ves Spišská Stará Ves Alt(en)dorf Szepesófalu 2.277 prešovski
137. Coat of arms of Modrý Kameň.png Modri Kamenj Modrý Kameň Blauenstein Kékkő 1.585 banskobistrički
138. Coat of arms of Dudince.png Duđince Dudince Dudintze Gyűgy 1.495 banskobistrički

Reference[uredi - уреди]

  1. Grad je dobio novo zvanično ime Bratislava 1919. godine
  2. Nemački naziv Preschau je nacistička konstrukcija iz1939. godine
  3. Preimenovan 1951. godine, pre toga je nosio naziv Turčijanski Sveti Martin (svk. Turčiansky Svätý Martin'')
  4. Preimenovan 1952. godine, pre toga je nosio naziv Liptovski Sveti Mikulaš (svk. Liptovský Svätý Mikuláš)
  5. Nastao je 1938. godine spajanjem nekoliko sela(do 1948. godine se zvao Šimonovani (svk. Šimonovany), 19481949. Batovani (svk. Baťovany) po koncernu Bata)
  6. Preimenovn 1955. godine, do tada je nosio naziv Sveti Krst na Hronu (svk. Svätý Kríž nad Hronom)
  7. Preimenovan 1948. godine, do tada je nosio naziv Guta (svk. Guta)
  8. Preimenovan 1948. godine, do tada je nosio naziv Parkan (svk. Parkan)
  9. Preimenovan 1948. godine, do tada je nosio naziv Stara Đala (svk. Stará Ďala)
  10. Tokom 19481990, zvao se Šafarikovo (svk. Šafárikovo)
  11. Osnovan 1934. pod imenom Tajl na Velki kao deo Poprada, dok je od 1946. samostalan grad
  12. Preimenovan 1948, a pre toga se zvao Diosek (svk. Diosek)
  13. Nastao je 1999. godine spajanjem nekoliko naselja na Visokim Tatrama
  14. Preimenovan 1948, a pre toga se zvao Mestečko (svk. Mestečko)

Vidi još[uredi - уреди]