Veneto

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Veneto (razvrstavanje).
Regione Veneto
Glavni grad Venecija
Predsjednik Luca Zaia
(iz partije) Lega Nord
Pokrajine Belluno
Padova
Rovigo
Treviso
Venecija
Verona
Vicenza
Broj općina 581
Površina 18 391 km²
  8. u Italiji (6.1 % Italije)
Stanovništvo (2001.)
 - Ukupno

 - Poredak
 - Gustoća


4 527 694
5. (7.9 %)
246/km²
Mapa pokazuje položaj regije Veneto u Italiji

Veneto je regija na sjeveroistoku Italije.[1] Sa sjevera graniči sa Austrijom i regijom Trentino-Južni Tirol, te sa talijanskim regijama Lombardija, Furlanija-Julijska krajina i Emilia-Romagna.

Geografija[uredi | uredi kod]

Na sjeveru pokrajine započinje planinski lanac Alpe, jugoistočnu granicu regije čini sjeverna obala Jadrana, a regiju presjecaju rijeke Po, Adige, Brenta i Piave. Glavni grad regije je Venecija, a ostali značajniji gradovi su Verona, Padova, Treviso, Belluno, Rovigo i Vicenza. Regija je vrlo bogata umjetničkim i kulturnim vrijednostima. Njeno arhitektonsko nasljeđe uključuje jedinstvene zgrade i mostove Venecije, i mnoge vile Andree Palladia. Arena u Veroni je antički rimski amfiteatar, tradicionalno namijenjen izvođenju opere. U mjestu Abano Terme nalazi se poznato termalno kupalište, a najpoznatija mjesta za odmor su Jesolo, Cortina d'Ampezzo i jezero Lago di Garda. Iz ove regije potječu mnoga poznata vina, od kojih su najpoznatija Soave i Valpolicella.

Privreda[uredi | uredi kod]

Ekonomija regije, koja se svojevremeno oslanjala prvenstveno na poljoprivredu, danas je više orijentirana prema proizvodnoj industriji, modi (Benetton, Marzotto i dr.), te prema kulturnom turizmu. Veneto je jedna od dvije talijanske regije (pored Sardinije) čijim je stanovnicima ustavnim zakonom talijanskog parlamenta dan status popolo. Za razliku od Veneta, Sardinija je dobila i status "autonomne regije". Po regiji je ime dobila i klasa ratnih brodova Veneto, talijanske mornarice iz 2. svjetskog rata.

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]