Saint-John Perse

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Saint-John Perse
Biografske informacije
RođenjeMarie-René Auguste Alexis Leger
31. svibnja 1887.
Gvadalupa Pointe-à-Pitre, Guadeloupe
Smrt20. rujna 1975.
Francuska Hyères, Francuska
PseudonimSaint-John Perse
Saint-Leger Leger
SupružnikDorothy Milburn Russell
Obrazovanje
Alma materSveučilište u Bordeauxu
Zanimanjepjesnik, diplomat
Opus
Književni pravacavangarda, modernizam
Književne vrstepoezija
Jezikfrancuski jezik
Znamenita djela
Nagrade

Saint-John Perse ili Saint-Leger Leger, a pravim imenom Marie-René Auguste Alexis Leger (Pointe-à-Pitre, 31. svibnja 1887.Hyères, 20. rujna 1975.) je bio francuski pjesnik i diplomat koji je 1960. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Od 1914. do 1940., Perse je bio jedan od vodećih francuskih diplomata, a nakon završetka te karijere je, sve do 1957., većinom živio u Sjedinjenim Državama.

Školovao se na sveučilištima u Parizu i Bordeauxu prije nego je 1914. godine postao dio diplomatskog korupusa. Prve godine provodi u Španjolskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu da bi početkom Prvog svjetskog rata bio medijski ataše. Od 1916. do 1921. je bio tajnik u francuskoj ambasadi u Pekingu. Godine 1921. sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o razoružanju u Washingtonu kao ekspert za Daleki istok. Na konferenciji ga je primijetio tadašnji premijer, Aristide Briand, koji ga je primio kao svog asistenta. Godine 1933. imenovan je glavnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova, dobivši tako rang ambasadora. Godine 1940., Višijevska Francuska ga uklanja s radnog mjesta i oduzima mu državljanstvo, nakon čega Perse odlazi u Sjedinjene Države gdje radi kao savjetnik za francuski književnost u Kongresnoj biblioteci, nakon što je odbio profesorsko mjesto na Harvardu. Državljanstvo mu je vraćeno nakon Drugog svjetskog rata.

Tokom boravka u Sjedinjenim Državama, Perse je napisao poeme "Exil", "Vents, "Pluies", "Neiges", "Amers" i "Chroniques". U Sjedinjenim Državama ostaje i nakon rata. Mnogo je putovao i promatrao prirodu, a među bliskim mu prijateljima iz tog perioda bio je i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Dag Hammarskjöld. Godine 1957., američki prijatelji su mu poklonili vilu u Provansi, a sljedeće godine se oženio Amerikankom Dorothy Milburn Russell.

Godine 1960., uručena mu je Nobelova nagrada za književnost. Nakon nagrade nastaju poeme "Chronique", "Oiseaux" (koju je ilustrirao Georges Braque) i "Chant pour un équinoxe" te kraće pjesme "Nocturne" i "Sécheresse". Prije svoje smrti, svoju osobnu biblioteku i rukopise donirao je fundaciji koja je posvećena proučavanju njegova lika i djela. Umro je 20. rujna 1975. godine.