Sinclair Lewis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sinclair Lewis
Biografske informacije
Rođenje7.2. 1885
Sauk Centre, Minnesota, SAD
Smrt10.1. 1951.
Rim, Italija
Nacionalnostameričko Sjedinjene Američke Države
Obrazovanje
Zanimanjeromanopisac, dramatičar, novelist

Sinclair Lewis (Sauk Centre, Minnesota, 7.2. 1885. - Rim, 10.1. 1951.) bio je američki književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1930. time postavši prvi Amerikanac koji je dobio tu nagradu.

Rođen je 1885., imao je život ispunjen raznovrsnim iskustvima, korisnim za stvaranje široke vizije američkog društva, čiju će snažnu sliku dati u svojim romanima. Tako je on prekinuo studije na univerzitetu Yale, i otišao raditi na Panamskom kanalu. A onda se vratio na Yale i diplomirao, 1908. Narednih godina je puno putovao po Americi, radeći kao izvjestitelj mnogih listova i agencija. U početku, dok još nije našao svoj pravi put, pisao je bulevarsku prozu, priče i romane, sve dok 1920. nije objavio roman „Glavna ulica” i postigao ogroman uspeh. Za kratko vrijeme bilo je rasprodano pola milijuna primjeraka, a roman je preveden na bezmalo sve europske jezike.

Uslijedili su potom romani: Kraljevska krv”,„Babbitt”, „Elmer Gantry”, „Čovjek koji je poznavao Coolidgea”, „Dodsworth”, „Arrowsmith”, „Ann Vickers”, „Umjetničko djelo”, „To je ovdje nemoguće. Njima je Lewis izbio u red velikih realističkih pisaca savremene Amerike, s podjednakim poznavanjem opisujući život različitih slojeva i vrlo različitih junaka. Snažna satirička, kritička nota izazivala je često proturječje reakcije javnosti. Od pohvala kritike i slobodoumnih intelektualaca – do poziva na bojkot, linč, uhićenje. Sinclair Lewis je jedan od najslavnijih pisaca takozvane izgubljene generacije. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1930. godine. Umro je 1951. u Rimu od posljedica trajnog alkoholizma.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]