Papa Ivan II

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivan II

Pravo ime Mercurius
Papinstvo počelo {{{stolovanje_od}}}
Prethodnik Bonifacije II.
Nasljednik Agapet I.
Rođen 470
Rim
Umro 8. svibnja 535.
Rim
Ostali pape imena Ivan

Papa Ivan II. (rođen kao Merkurije) bio je papa od 2. siječnja 533. do 8. svibnja 535. godine.

Rodio se kao Merkurije (latinski: Mercurius), sin izvjesnog Projekta (latinski: Projectus) te služio kao svećenik u bazilici sv. Klementa na Celijskom brdu u Rimu, gdje se još uvijek nalaze zapisi o njegovoj službi. Izabran je nekoliko mjeseci nakon smrti svog prethodnika Bonifacija II; za vrijeme perioda sede vacante su nedostatak crkvene vlasti iskoristili nečasni službenici kako bi masovno prodavali crkvenu imovinu, odnosno prodavali crkvene položaje.

Ivan II je postao prvi papa koji je prilikom stupanja na papsku stolicu napustio svoje dotadašnje ime, odnosno uzeo vladarsko ime "Ivan". Razlog je bio u tome što je Merkurije poticalo od nekadašnjeg rimskog boga Merkura, te ga je Ivan zbog paganskih konotacija smatrao neprihvatljivim za kršćanskog poglavara.

Za vrijeme svog pontifikata se Ivan II nastojao obračunati sa simonijom, u čemu je imao podršku kako ostrogotskog kralja Atalarika, tako i rimskog Senata koji je svoj posljednji poznati Senatus consultum donio upravo u svrhu zabrane te prakse. U isto vrijeme je Bizantsko Carstvo u munjevitom ratu od arijanskih Vandala preotelo Sjevernu Afriku, pa je Ivan II bio prisiljen rješavati problem posrnulih "pravovjernih" biskupa koji su se pod Vandalima okrenuli arijanstvu.