Konon (papa)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Konon
Conon

Papinstvo počelo 21. listopada 686.
Papinstvo završilo 22. rujna 687.
Prethodnik Ivan V.
Nasljednik Sergije I.
Rođen

Konon je bio papa od 21. listopada 686. do 22. rujna 687. godine.

Po nacionalnosti je bio Grk rodom sa Sicilije; otac mu je bio bizantski oficir porijeklom iz Trakije. Na Siciliji se školovao, a u Rimu zaredio za svećenika. Navodi se kako je bio star, ali dostojanstvenog držanja i "jednostavnog karaktera".

Njegov izbor za papu je došao nakon smrti prethodnika Ivana V, koja je umalo dovela Rim do krvoprolića. Lokalno svećenstvo je za kandidata istaklo svećenika Petrosa, a lokalni bizantski garnizon izvjesnog Teodorosa. Jednostavni Konon je izabran kao kompromisni kandidat, oko koga su se mogle složiti obje zavađene frakcije. Konon je za to dobio i blagoslov ravenskog egzarha. Kao i njegovi prethodnici, održavao je dobre veze sa bizantskim dvorom, i vodio koresponenciju s carem Justinijanom II koji je neka crkvena imanja oslobodio plaćanja poreza.

Njegova smrt je, pak, ponovno izazvala kaos, s obzirom da su zavađene frakcije kao moguće nasljednike proglasile dvojicu antipapa - Paskala i Teodora. Spor je riješen tek kada je legitimnim papom proglašen Sergije I.