Stjepan (izabrani papa)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Stjepan (II.))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je članak o papi Stjepanu koji je naknadno ispušten sa službenog popisa rimskih papa. Za članak o istoimenom papi koji ga je naslijedio pogledajte Stjepan II., papa.
Stjepan (II.)
Stephanus (II)

Papinstvo počelo 22. ili 23. ožujka 752.
Papinstvo završilo 25. ili 26. ožujka 752.
Prethodnik Zaharija
(741.-752.)
Nasljednik Stjepan II.
(752. - 757.)
Rođen
Umro 25. ili 26. ožujka 752.
Rim
Ostali pape imena Stjepan

Stjepan II. (ispušten iz popisa) († 25. ili 26. ožujka 752.) bio je papa s najkraćim pontifikatom. Kao najstariji prezbiter u Rimu određen je 22. ili 23. ožujka 752. za službenog nasljednika pape Zaharije. Prilikom izbora bio je već izuzetno star, te je umro nakon nepuna četiri dana od srčanog udara, a da nije zaređen za biskupa. Njegov je nasljednik uzeo također ime Stjepan, te u današnjem službenom popisu papa nosi naziv Stjepan II.

Kroz povijest ovaj je, danas nepriznati papa, više puta bio uvrštavan i ispuštan s popisa rimskih biskupa. Razlog je ovoj nesigurnosti u tome što pape sve do 10. stoljeća svome imenu nisu dodavali broj, pa su se tako svi pape s imenom Stjepan zvali jednostavno Stjepan. Tek je 1057. jedan u nizu tih papa uzeo i službeno naslov Stjepan IX. (lat. Stephanus Nonus papa).

Druga poteškoća proizlazi iz činjenice da je u različitim povijesnim razdobljima bilo različito shvaćeno stupanje u papinsku službu. Tako je nekad dovoljan bio samo izbor za papu, a nekad je bila neophodna biskupska posveta. Do 16. stoljeća ovaj papa nije bio na službenim popisima, jer je prevagu imala teorija o obvezatnosti biskupskog ređenja. Od 15. i 16. stoljeća raširilo se mišljenje da je za punopravnu papinsku službu dovoljan izbor za papu, pa je i ovaj papa Stjepan vraćen na službene popise papa. 1961. Stjepan je, za vrijeme pontifikata Ivana XXIII., ponovno izbrisan sa službenog popisa kako ga donosi Papinski godišnjak (Annuario pontificio) iz te godine, a brojevi uz imena papa s imenom Stjepan, umjesto III.-X., postali su opet II.-IX.


Prethodnik: Papa Nasljednik:
Zaharija (741. - 752.) Stjepan II. (752. - 757.)