Evarist

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Evarist
Slika koja ilustrira članak Evarist
Biografija
Rođenje 1. vijek
Betlehem, Judeja
Smrt oko 105.
Rim
Početak stolovanja ~ 98.
Kraj stolovanja ~ 105.
Précédent Klement I.
(~ 88. - ~ 98.)
Aleksandar I.
(~ 106. - ~ 115.)
Suivant
Spomendan 26. listopada

Evarist je bio peti papa, nasljednik Klementa I., od 98 do 105 (prema vatikanskom Annuario Pontificio iz 2003. od 99. do 108.). Bio je poznat i kao Arist.

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Malo je poznato o ovom papi. Prema zbirci Liber pontificalis bio je podrijetlom iz helenizirane židovske obitelji, a rođen bi bio u Betlehemu. Na kršćanstvo se obratio u Rimu. Izabran je za vladavine rimskog cara Domicijana, u doba drugog velikog progona kršćana. Prema istoj zbirci, on je podijelio Rim na diaconiae (također i tituli) kojih je bilo sedam i u kojima će kasnije, kao na mjestima posvećenim mučeništvom, biti podignute bazilike. Propisao je da sedam đakona nazoči biskupovim propovijedima, kao svjedoci njegova pravovjerja. Usto, u njegovo doba počinje običaj javnog blagoslova ženidbe, nakon njezina civilnog sklapanja, i to uz nazočnost dvoje svjedoka. Također Liber pontificalis navodi da je ovaj rimski biskup pokopan u Vatikanu, uz grob svetog Petra, premda druga predaja drži da je pokopan u crkvi sv. Marije Velike u Napulju. Evaristovo mučeništvo, premda prisutno u predaji, nije povijesno dokazano.

Euzebije Cezarejski, u svojoj „Crkvenoj povijesti“ (IV, I) spominje da je Evarist umro u dvanaestoj godini Trajanove vladavine, nakon što je osam godina bio rimski biskup.

Štovanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Spomendan sv. Evarista, pape, u Rimokatoličkoj Crkvi obilježava se 26. listopada.

Rimski martirologij[uredi - уреди | uredi izvor]

U Rimskom martirologiju o ovom je papi navedeno sljedeće:

Wikiquote „26 listopada - U Rimu sveti Evarist, papa i mučenik, koji je pod carem Hadrijanom zacrvenio Božju Crkvu svojom krvlju.“
()