Evarist

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Evarist
Evaristus

Pravo ime Aristus
Papinstvo počelo {{{stolovanje_od}}}
Prethodnik Klement I.
(~ 88. - ~ 98.)
Nasljednik Aleksandar I.
(~ 106. - ~ 115.)
Rođen 1. vijek
Betlehem, Judeja
Umro oko 105.
Rim

Evarist je bio peti papa, nasljednik Klementa I., od 98 do 105 (prema vatikanskom Annuario Pontificio iz 2003. od 99. do 108.). Bio je poznat i kao Arist.

Životopis[uredi | uredi kod]

Malo je poznato o ovom papi. Prema zbirci Liber pontificalis bio je podrijetlom iz helenizirane židovske obitelji, a rođen bi bio u Betlehemu. Na kršćanstvo se obratio u Rimu. Izabran je za vladavine rimskog cara Domicijana, u doba drugog velikog progona kršćana. Prema istoj zbirci, on je podijelio Rim na diaconiae (također i tituli) kojih je bilo sedam i u kojima će kasnije, kao na mjestima posvećenim mučeništvom, biti podignute bazilike. Propisao je da sedam đakona nazoči biskupovim propovijedima, kao svjedoci njegova pravovjerja. Usto, u njegovo doba počinje običaj javnog blagoslova ženidbe, nakon njezina civilnog sklapanja, i to uz nazočnost dvoje svjedoka. Također Liber pontificalis navodi da je ovaj rimski biskup pokopan u Vatikanu, uz grob svetog Petra, premda druga predaja drži da je pokopan u crkvi sv. Marije Velike u Napulju. Evaristovo mučeništvo, premda prisutno u predaji, nije povijesno dokazano.

Euzebije Cezarejski, u svojoj „Crkvenoj povijesti“ (IV, I) spominje da je Evarist umro u dvanaestoj godini Trajanove vladavine, nakon što je osam godina bio rimski biskup.

Štovanje[uredi | uredi kod]

Spomendan sv. Evarista, pape, u Rimokatoličkoj Crkvi obilježava se 26. listopada.

Rimski martirologij[uredi | uredi kod]

U Rimskom martirologiju o ovom je papi navedeno sljedeće:

26 listopada - U Rimu sveti Evarist, papa i mučenik, koji je pod carem Hadrijanom zacrvenio Božju Crkvu svojom krvlju.