Papa Sikst I

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Siksto I.)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Siksto I
Sixtus I

Pravo ime Sixtus, Xystus
Papinstvo počelo ~ 117 ili 119.
Papinstvo završilo ~ 126. ili 128.
Prethodnik Papa Aleksandar I
(~ 106. - ~ 115.)
Nasljednik Telesfor
(~ 126.- ~ 137.)
Rođen ?
Rim
Umro oko ~ 117 ili 119.
Rim
Ostali pape imena Siksto

Siksto I. je bio sedmi papa, nasljednik Aleksandra I. , od 117. ili 119. do 126. ili 128.

Životopis

[uredi | uredi kod]

Bio je sin nakog Rimljanina imenom Pastor, iz područja Via Lata. Ime Sikst (lat. Xystus) vjerojatno je grčkog podrijetla.

Prema Liberijevu katalogu papa, bio je rimski biskup u doba cara Hadrijana, „a consulatu Nigri et Aproniani usque Vero III et Ambibulo“, „od konzulata Nigrova i Apronijanova, do onog Vera III. i Ambibula“, to jest od 117.-126.

Povjesničar Euzebije Cezarejski, međutim, u dva svoja spisa donosi i dvije kronologije. U Chroniconu kaže da je ovaj bio papa od 114. do 124., a u djelu Historia ecclesiastica kaže da mu je pontifikat trajao od 114. do 128. U svakom slučaju, stručnjaci se slažu da je bio papa oko deset godina.

Prema zbirci Liber pontificalis, za svoga je pontifikata donio tri važne odluke:

  • nitko, osim onoga koji predvodi liturgiju, ne smije za vrijeme posvete dodirivati kalež i patenu;
  • biskupi koji su pohodili Svetu stolicu, po povratku u svoju dijecezu moraju pokazati apostolsko pismo kojim se potvrđuje njihovo puno zajedništvo s Petrovim nasljednikom;
  • nakon predslovlja u misi, svećenik mora zajedno s narodom recitirati Sanctus.

U doba njegova papinstva pojavljuju se vjerojatno prve razlike u odnosu na istočne Crkve. Naime, zapadna je Crkva tada već slavila Uskrs, a na istoku taj običaj još nije bio poznat. Pripisane su mu dvije poslanice o nauku o Presveto Trojstvo (nauk) i o primatu biskupa Rima, koje su se međutim pokazale apokrifnima.

Prema jednoj legendi Siksto I. poslao je prvoga misionara, biskupa Pelegrina, u Galiju.

Po smrti pokopan je u bazilici sv. Petra u Rimu. Prema drugim izvorima pokopan je u mjestu Alatra pokraj Rima.[1] Različiti katalozi papa i martirologiji navode ga kao mučenika, no budući da nema o tome ni dokaza ni dodatnih pojedinosti, i sama ga je Katolička Crkva isključila iz popisa obaveznih spomendana.

Rimski martirologij

[uredi | uredi kod]

Rimski martirologij donosi o ovom papi sljedeće:

3. travnja - U Rimu rođenje za nebo blaženoga Siksta prvog, pape i mučenika, koji je uz veliku hvalu upravljao Crkvom u doba cara Hadrijana, pod Antoninom Pijom, kako bi zadobio Krista, dragovoljno prihvati vremenitu smrt.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Tomašević, Silvije: Pape kroz povijest, Adamić, Rijeka, 2003., ISBN 953-219-111-9, str. 70