Die Brücke

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Most (umetnost))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Die Brücke (razvrstavanje).

Die Brücke (na njemačkom most) je bila skupina njemačkih slikara ekspresionista. Osnovana je 1905. u Drezdenu, a raspuštena u Berlinu, 1913. Skupinu su sačinjavali studenti arhitekture sa drezdenske tehničke škole: Fritz Bleyl, Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner i Karl Schmidt-Rottluff, koji su bili glavni članovi grupe.

Ime su dobili su po rečenici iz Nietzcheovog djela Tako je govorio Zaratustra: "Čovjeka čini velikim što je most a ne cilj".

Kirchner 1906. godine piše manifest. Grupa je jako prisno surađivala, slikali su zajedno i vjerojatno ne bi uspjeli kao pojedinci. Bili su pod utjecajem njemačke srednjovjekovne umjetnosti, Matthias Grünewalda, primitivne umjetnosti, plemenske afričke i umjetnosti oceanije, Van Gogha i Gaugena. Prihvaćaju i njeguju grafičku tehniku drvoreza kojeg su usvojili vjerojatno pod utjecajem Müncha.

Ideja im je bila pobuna protiv običaja malograđanske srednje klase, čiji su pripadnici živjeli bez životnog žara. Borbeni duh i angažiranost najviše ih je razlikovala od fovista. Za vrijeme postojanja grupe održali su više od 20 izložbi. 1911. godine veći dio članova seli se u Berlin.

Bleyl odlazi 1909. godine, a grupi se priključuju među ostalima 1906. i Max Pechstein, a 1911. godine Otto Muller. Godine 1912. Pechsteina izbacuje Kirchner zbog izlaganja sa "Novom Secesijom".

1967. u Berlinu im Schmidt-Rottluff otvara muzej.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]