Ernst Ludwig Kirchner

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ernst Ludwig Kirchner
ekspresionizam

Fotografski autoportret iz 1919. godine
Biografske informacije
Rođenje Ernst Ludwig Kirchner
6. maj 1880. (1880-05-06)
Aschaffenburg
Smrt 15. jun 1938. (dob: 58)
Frauenkirch-Wildboden kraj Davosa
Nacionalnost njemačka
Profesionalne informacije
Obrazovanje Königliche Technische Hochschule
Opus
Polje slikanje
Znamenita djela
Marzella, 1909-1910

Ernst Ludvig Kirhner (nem. Ernst Ludwig Kirchner; Ašafenburg, 6. maj 1880Fraunkirh, Davos 15. jun 1938) bio je nemački slikar, grafičar i vajar epohe ekspresionizma.

Kirhner je studirao arhitekturu u Drezdenu. Zajedno sa svojim prijateljima Erihom Hekelom i Karl Šmit-Rotlufom osnovao je u Drezdenu umetničku grupu Most (nem. Die Brücke) sa ciljem da se prevaziđe akademsko slikarstvo. Snažan uticaj na njih imao je plošni način slikanja Pola Gogena i Eduarda Munka kao i kolorit Vinsenta van Goga i fovista. Pošto su članovi grupe zajedno slikali u jednom ateljeu došli su do međusobno veoma sličnog stila. Kirhner se bavio uglavnom pejzažima, prizorima grada, aktovima i portretima. Godine 1911. grupa se preselila u Berlin. Tamo su nastale Kirhnerove slike velegrada naslikane dinamičnim načinom slikanja i sa oštrim ivicama tipičnim za njegov stil (Ulica, 1913). Godine 1913. grupa se raspala. Kirhner koji se odmah po izbijanju Prvog svetskog rata prijavio u vojsku kao dobrovoljac demobilisan je 1915. nakon što je doživeo psihički i fizički slom. Tada je nastao njegov potresni autoportret Slikar kao vojnik (1915). Nakon ozdravljenja nastanio se u Švajcarskoj. Slikao je tada brojne, oblikom i bojom smirenije pejzaže (Davos u snegu, 1921). Sredinom tridesetih godina 20. veka nacisti su zaplenili preko 600 njegovih dela i proglasili ga za degeneričnog umetnika.

Kirhnerovo glavno delo u oblasti grafike jeste njegov ciklus drvoreza za zbirku pesama Georga Hajma „Umbra vite“ (1924). Za svoje figure u drvetu inspiraciju je nalazio u umetnosti Afrike i Okeanije.

Izvršio je samoubistvo 15. juna 1938. godine u Davosu.

Galerija[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]