Also sprach Zarathustra: Ein Buch für Alle und Keinen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Naslovnica prvoga izdanja

Tako je govorio Zaratustra: knjiga za svakoga i ni za koga (njemački: Also sprach Zarathustra: Ein Buch für Alle und Keinen) je djelo njemačkoga filozofa Friedricha Nietzschea, nastalo između 1883. 1885, a koje govori o starom mudracu koji se spušta sa svoje planine među narod iz želje da nauči nešto od njih i da narodu podari svoje znanje.

Prilikom spuštanja u selo nailazi na razne ljude od kojih doznaje njihove tajne. On je zapravo u potrazi za čovjekom sebi ravnim, ali mnogi ne razumiju njegovu filozofiju i ismijavaju ga, no ima i onih koji mu se dive.

"Zaratustra" je njemačka verzija imena perzijskog proroka Zoroastra (Zaraθuštra), navodnog osnivača zoroastrizma, koji je jako uticao na judaizam i zatim kršćanstvo. U knjizi postaje jasno da Nietzsche prikazuje "novog" ili "drukčijeg" Zaratustru, koji okreće tradicionalni moral naglavce. Najslavniji odlomak nalazi se na početku knjige: Zaratustra se spušta s planine, razgovara s nekim čovjekom i zatim se pita: "Je li moguće da ljudi još ne znaju da je Bog mrtav?"

Zbog svojih razmatranja to je jedno od najpoznatijih filozofskih djela ovoga autora, a stil pisanja je nedvosmisleno svrstao Zaratustru i u vrhunce svjetske književnosti.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]