John Adams

Izvor: Wikipedia
Disambig.svg Za ostala značenja v. John Adams (razvrstavanje).
John Adams
John Adams

Mandat
4. ožujka 1797. – 4. ožujka 1801.
Potpredsjednik   Thomas Jefferson
Prethodnik George Washington
Nasljednik Thomas Jefferson

Mandat
21. travnja 1789.* – 4. ožujka 1797.
Predsjednik George Washington
Prethodnik  inauguracijski nositelj
Nasljednik Thomas Jefferson

Rođenje 30. listopada 1735.
Sjedinjene Američke Države Quincy, MA, Sjedinjene Države
(tada Ujedinjeno Kraljevstvo Braintree, MA, Britanska Amerika)
Smrt 4. srpnja 1826.
Sjedinjene Američke Države Quincy, MA, Sjedinjene Države
Politička stranka Federalistička stranka
Supruga Abigail Adams

Potpis
John Adams Sig 2.svg
* Ponekad se, za datume početka Adamsovog mandata, navode 4. ožujka ili 6. travnja. Prvi datum je službeni datum početka potpredsjedničkog mandata, dok je drugi datum dan kada je Kongres prebrojao elektorske glasove i potvrdio izbor potpredsjednika. Navedeni datum, 21. travnja, dan je kada je Adams započeo predsjedanje u Senatu.

John Adams (Braintree, Massachusetts, 30.10. 1735. – Braintree, 4.7. 1826.), američki državnik i političar koji se smatra jednim od očeva američke nacije.

Adams, koji se u Bostonu istakao kao jedan od najuglednijih pravnika, je 1774. postao članom Kontinentalnog kongresa. Dvije godine kasnije bio je jedan od potpisnika i ključnih autora Američke deklaracije o nezavisnosti.

U posljednjim godinama američkog rata za nezavisnost je služio kao izaslanik američkih revolucionara u Evropi, te je uspješno ishodio priznanje američke nezavisnosti. Godine 1785. postao je prvi američki ambasador u Velikoj Britaniji.

Kada je George Washington 1789. izabran za prvog američkog predsjednika, Adams je postao njegov potpredsjednik. Na istu je dužnost izabran 1792. godine. Bio je čestom metom javnih kritika, ali se godine 1796. priključio novostvorenoj Federalističkoj stranci te se kandidirao protiv Thomasa Jeffersona iz Demokratsko-republikanske stranke.

Adams je pobijedio, ali je njegov mandat ostao zabilježen po žestokim ideološkim i političkim sukobima između dvije novostvorene stranke, kao i pravca kojim se treba razvijati nova država. Adams, usprkos sudjelovanja u revoluciji, je bio konzervativac, uvjeren da se SAD trebaju osloniti na bivšu maticu, te da su tradicionalna prava Britanaca i prava svakog čovjeka. Jefferson i njegova stranka su, pak, oduševljeni francuskom revolucijom, držali kako se SAD trebaju osloniti na Francusku te joj pomagati u ratu s Velikom Britanijom.

Adams se također, zajedno s Alexanderom Hamiltonom, zalagao za snažnu centralnu vlast i nacionalnu ekonomiju temeljenu na industriji, dok se Jefferson zalagao za prava država i nacionalnu temeljenu na poljoprivredi.

Adamsova konzervativna i pro-britanska politika je svoj vrhunac dobila godine 1798. s izbijanjem neobjavljenog pomorskog rata s Francuskom, te zakonima usmjerenim protiv francuske revolucionarne propagande. Tek pred kraj mandata Adams je odlučio popraviti odnose s Francuskom, ali je nepopularni zakon prilično doprinio njegovom porazu na izborima 1800. godine.

Nakon poraza se Adams povukao iz javnog života. Godine 1812. su se on i Jefferson javno pomirili, a stjecajem okolnosti su umrli na isti dan.

Adams se bavio i spisateljstvom. Glavno mu je djelo Rasprava o kanonskom i feudalnom pravu.

Admas je također poznat i kao praotac jedne od najdugovječnijih američkih političkih dinastija. Njegov sin John Quincy Adams je 1824. postao predsjednik SAD, što je do izbora Georgea W. Busha bio jedini takav slučaj u američkoj historiji.


P vip.svg Nedovršeni članak John Adams koji govori o ličnosti je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Prethodnik: Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
2001. - 2008.
Nasljednik:
George Washington
1789. - 1797.
Thomas Jefferson
1801. - 1809.