Nova Engleska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nova Engleska
New England
Nadimak: New Englander, Yankee
Država  SAD
Savezna država Connecticut
Maine
Massachusetts
New Hampshire
Rhode Island
Vermont
Površina
 - Ukupna 186 458.8 km²
Stanovništvo (2010.)
 - regija 14 444 865
Karta
Pozicija regije na karti Sjedinjenih Američkih Država
Pozicija regije na karti Sjedinjenih Američkih Država

Pozicija regije na karti Sjedinjenih Američkih Država

Nova Engleska (engleski: New England) je jedna od regija Sjedinjenih Američkih Država na sjeveroistoku zemlje. [1] Ona se prostire preko 6 američkih saveznih država; Maine, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Connecticut i Rhode Island. Najveći grad regije, njen ekonomski i kulturni centar je Boston.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Nova Engleska leži duž obala Atlanskog oceana, sa zapada graniči sa američkom saveznom državom - New York, a sa istoka i sjevera sa kanadskim provincijama Novi Brunswick i Quebec.

Nova Engleska ima površinu od 186 458.8 km² i 14 444 865 stanovnika (popis 2010.).

Historija[uredi | uredi kod]

Ime joj je dao engleski pomorac John Smith, koji je 1614. ispitivao njene obale za neke londonske trgovce. [1]

Nova Engleska je bila jedna od prvih destinacija, u kojoj su osnovana stalna naselja kolonista u i to od strane engleskih puritanaca u 17. vijeku, koji su bježali od vjerskih progona. [1]Njihova upornost i snažna želja za samoupravom, dovela je do tog da su njihova naselja imala vrlo rano demokratski izabrana vijeća, koja su relativno nezavisno upravljala svojim područjima. Oni su iz svojih vjerskih razloga, također vjerovali u obrazovanje pa su među prvima osnivali škole za djecu, ali i institucije višeg obrazovanja; Harvard, Yale.

Izoliranost od matične zemlje, natjerala ih da se oslone na svoje snage, pa su uskoro postali dobri brodograditelji, i preuzeli pomorski promet i trgovinu sa metropolom. Njihova samoživost rezultirala je da se tu rodio pokret koji je doveo do Američke revolucije i nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država krajem 18. vijeka. [1]

Prvi su prihvatili industrijsku revoluciju i snabdjevali Sjevernu Ameriku industrijskom robom onog vremena; odjeća, obuća, satovi i alati. U Novoj Engleskoj se rodio abolicijski pokret koji je nakraju doveo do Američkog građanskog rata i ukidnja ropstva. [1] Sve do polovice 19. vijeka Nova Engleska je pretežno bila naseljena protestantima, ali je nagli razvoj industrije naveo velik broj emigranata iz Irske i Istočne Evrope da se nasele po gradovima Nove Engleske tako da danas ima jako puno katolika. [1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 New England (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 02. 02. 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]