Quebec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Quebec, Kanada
Zastava Quebeca
(Zastava Quebeca) (Grb Quebec)
Službeni jezik Francuski
Glavni grad Quebec City
Najveći grad Montreal
Predsjednik vlade François Legault
Površina 1.542.056 km²
Stanovništvo
Provincija
2006. godine
Mjesto u Kanadi:
Gustoća
2006. godine:


7.651.531
2. po redu

4,90/km²
Internet stranica www.gov.qc.ca Arhivirano 2008-12-01 na Wayback Machine-u

Québec [keˈbɛk] (francuski; engleski Quebec [kwɪˈbɛk]), najveća provincija Kanade. Quebec je i jedina provincija u kojoj je jedini službeni jezik francuski. Provincija Quebec se nalazi na istoku države a glavni grad joj je Quebec City. Ova provincija je druga po ukupnom broju stanovnika u Kanadi i ubraja se u jednu od ekonomski najjačih provincija.

Geografija i klima

[uredi | uredi kod]

Quebec je najveća provincija u Kanadi. Ukupna površina teritorije ove provincije iznosi 1 542 056 km². Quebec graniči direktno (putem kopna) ili indirektno (morska granica) sa čak pet kanadskih provincija, jednom kanadskom terirorijom i s tri američke države. Područje ove provincije obuhvata veći dio planinskog masiva Kanadskog štita. Ovaj planinski masiv se prostire u centralnim i sjevernim dijelovima provincije. Na jugoistoku provincije nalaze se i dijelovi Apalačkih planina. Na krajnjem jugu provincije nalazi se i dolina rijeke Sv. Lorensa koja odvodi velika jezera. Pošto ima izlaz na dva okeana; Atlantik i Sjeverni ledeni okean, provincija takođe ima i vrlo dugu i razvedenu obalu. Quebec obiluje jezerima i brzim riječnim tokovima. Provincija ima tri tipa klime. Dva najviše zastupljena tipa su: polarna i subpolarna klima u cenrtralnim i sjevernim dijelovima provincije. Južni dio Kvebeka, gdje živi i najveći broj stanovnika, ima oštru kontinentalnu klimu. Zime su ovdje duge i hladne s punu snježnih padavina, a ljeta kratka, topla i vlažna. Glavni grad provincije je Quebec City. Najveći grad u Quebecu je Montreal. Kvebek ima preko sedam milona stanovnika.

Historija

[uredi | uredi kod]

Područje Quebec su prije dolaska prvih Evropljana nastanjivali pripadnici indijanskih plemena Algonkin i Hjuron. Mada se oko toga vode naučne rasprave u Kanadi se smatra da su prvi Evropljani koji su došli do obala Quebeca bili Vikinzi. 1535. godine francuski moreplovac Jacques Cartier je bio prvi koji je pokušao da uspostavi trajno evropsko naselje u Quebecu. To je pošlo za rukom tek Samuelu de Champlainu koji je 1608. godine postavio temelje naselju od kojeg je kasnije postao današnji Quebec siti. Ovo područje je u 16tom, 17tom i prvoj polovini osamnaestog vijeka bilo u vlasništvu Francuske kraljevine. Nakon bitke kod Abrahamove ravni (Battle of the plains of Abraham) 1759. godine, i poraza Francuza od strane Ujedinjenog kraljevstva ova provincija trajno prelazi u vlasništvo Britanske krune. Od tada počinje historija francusko-engleske utrke za prevlast u ovoj provinciji. Anglofono stanovništvo iako malobrojnije zauzet će sva dominantna mjesta u vladi upravi i ekonomiji Quebeca. Frankofono stanovništvo, inače brojnije u Quebecu, boriće se za očuvanje vlastitog zasebnog identiteta i kulture. To je trajalo sve do pedesetih godina dvadesetog vijeka kada znatno brojnije frankofono stanovništvo, zahvaljujući demokratskim promjenama i ustupcima u Kanadi, ponovo preuzima vodeću ulogu u vladi, upravi i ekonomiji ove provincije.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Stanovništvo Quebeca je pretežno francuskog porijekla i pripada francuskom govornom području. U provinciji živi i oko 600 000 anglofonih stanovnika, uglavnom britanskog porijekla. Ovo stanovništvo je ponajviše locirano u Montrealu. Već duži niz godina se u Kanadi vodi javna rasprava oko davanja statusa nacije za pripadnike frankofone grupe u Kvebeku. Mišljenja o ovom pitanju su podijeljena u Kanadi ali i u samom Kvebeku. Naime, mnogi francuski Kvebečani smatraju da pripadaju "Kvebečkoj" naciji a ne kanadskoj naciji ili francuskoj manjini u Sjevernoj Americi. Kvebek je i dom za oko jedanest raznih indijanskih plemena.

Ekonomija

[uredi | uredi kod]

Quebec spada u red ekonomski bolje razvijenih provincija Kanade. Po godišnjem bruto proizvodu provincije, Kvebek je trenutno 38 ekonomija u svijetu. Bruto proizvod po glavi stanovnika u 2005oj godini iznosio je 29 163 $US. Provincija raspolaže velikim nalazištima ruda i minerala kao i ogromnim hidroenergetskim potencijalima. Ovdje je lociran najveći svjetski proizvođač aluminijuma - Alcan. Quebec je velik izvoznik električne energije. U provincije je takođe prisutna i avio industrija, mašinska industrija kao i informatičko tehnološki sektor. Kvebek ima 260 firmi u području avio-industrije koje upošljavaju oko 40 000 radnika. Mnoge svjetski poznate firme iz područja civilne avijacije, vojne avio-industrije kao i industrije za potrebe istraživanja svemira imaju ovdje svoje pogone. Montreal je drugi grad u svijetu po zastupljenosti u ovoj vrsti industrije. Pošto je područje Kvebeka izuzetno bogato šumom ne začuđuje činjenica da je šumarstvo i papirna industrija izrazito zastupljena. Na jugu provincije, u dolini rijeke Sv. Lorensa postoji značajan udio poljoprivrednog stanovništva. Ovdje se uglavnom uzgaja stoka za potrebe mliječne industrije ali iza potrebe mesne industrije. Takođe je značajan uzgoj voća i povrća. Kvebek je najveći svjetski proizvođač javorovog sirupa. Južni dio provincije, područje oko Montreala predstavlja svojevrsno putno čvorište, a sam grad Montreal je druga po veličini kanadska-kontejnerska luka i treća luka sjeveroistoka Sjeverne Amerike.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]

WOLFIE HAD IT NOW ITS HUNTERS TURN