Novi Brunswick

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
New Brunswick, Kanada
Zastava Novog Brunswicka
Zastava Novog Brunswicka
(Zastava Novog Brunswicka) (Grb Novog Brunswicka)
Službeni jezik engleski, francuski
Glavni grad Fredericton
Najveći grad Saint John
Predsjednik vlade Blaine Higgs (PC)
Površina 72.908 km²
Stanovništvo
Provincija
2005. godine
Mjesto u Kanadi:
Gustoća
2006. godine:


749.168
8. po redu

10.60/km²
Internet stranica www.gov.nb.ca
Novi Brunswick Legislative Building- Fredericton

Novi Bunswick je jedna od četiri prvobitne kanadske provincije. Nalazi se na istoku Kanade, na obalama Atlantika. Glavni grad provincije je Fredericton. Ova provincija je jedina provincija u Kanadi gdje je omjer anglofonog i frankofonog stanovništva takav da je provincija zakonski ali i činjenično dvojezična.

Geografija i klima

[uredi | uredi kod]

Novi Brunswick pripada grupi tzv. primorskih provincija Kanade (eng. maritime provinces). U Kanadi se naziv primorska provincija koristi isključivo za provincije na obali Atlantika. Iako je i Britanska Kolumbija dijelom primorska provincija uobičajen naziv za njezinu obalu je pacifička obala ili zapadna obala a nikada primorje (eng. maritimes). Novi Brunswick ima ukupnu površinu u iznosu od 72 908km². Površina provincije bez morske i jezerske površine iznosi 71 450km². Oko 80% površine provincije nalazi se pod šumskim prekrivačem. Na ostalih 20% nalaze se urbana i ruralna naselja ili poljoprivredne površine. Provincija na istoku i jugu izlazi na Atlantski okean. Putem Northamberlandskog tjesnaca graniči sa istoka s Ostrvom Princa Edvarda. Na jugu Novi Brunswick graniči s Novom Škotskom. Na zapadu granica provincije je međunarodna granica između Sjedinjenih Država i Kanade. Na sjeveru Novi Brunswick graniči s provincijom Kvebek. Obalska crta Novog Brunswicka iznosi 2 298 km. Novi Brunswick se razlikuje od ostalih atlantskih provincija po tome što nije okružen okeanom sa svih ili gotovo svih strana kao ostale primorske provincije. Iako je atalantska obala ove provincije dosta duga unutrašnjost provincije je zaštićena od klimatskih utjecaja Atlantika putem priobalnog planinskog masiva. Planinski masiv Novog Brunswicka predstavlja dio Apalačkog gorja. Najveći utjecaj na klimu provincije stoga imaju riječni tokovi u provinciji kao i zatalasani reljef koji se polagano spušta prema jugu provincije. Klima provincije je oštra kontinentska s nešto izraženijim padavinama u priobalnom pojasu.

Historija

[uredi | uredi kod]

Novi Brunswick je prvobitno bio dio provincije Nove Škotske. Nakon odvajanja od Nove Škotske, Novi Brunswick je s Novom Škotskom, Kvebekom i Ontarijom osnovao Konfederaciju Kanadu 1867. godine. Konfederacija je bila zametak današnje federalne države Kanade koja se sastoji iz deset provincija i tri teritorije.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Novi Brunswick se etnološki razlikuju od susjednih atlantskih provincija Kanade kao i od susjedne američke države Mejn (eng. Maine). Većina stanovništva ove provincije je porijeklom s britanskih ostrva ili iz Irske značajan udio u populaciji ovdje čini stanovništvo francuskog porijekla. Oko 10% stanovnika provincije govori isključivo francuski a preko 30% francuski i engleski. Ipak preko 50% stanovnika, što je ujedno i relativna većina, govori samo engleski jezik. Preko 3% stanovništva pripada raznim indijanskim plemenima. Iako je provincija dobila ima po njemačkom gradu Neu Braunschweig-u stanovništvo njemačkog porijekla predstavlja zanemarljivu manjinu i uglavnom je asimilirano u većinsku anglofonsku grupu. Najveći dio frankofonog stanovništva provincije živi u dijelu koji se naziva Vienne. Dok je stanovništvo Svetog Džona uglavnom britanskog porijekla grad Monkton ima značajan udio frankofonih stanovnika (preko 30%).

Ekonomija

[uredi | uredi kod]

Ekonomijom Novog Brunswicka dominiraju uslužne djelatnosti; osiguravajuća društva, bankarske institucije, sektor zdravstvenih usluga, univerziteti i školski sektor kao i firme za prijevoz putnika i tereta. Industrijski sektor je ponajviše zastupljen u najvećem urbanom središtu Svetom Džonu. Tu se nalaze rafinerije, tvornice za preradu drveta i proizvodnju papirne konfekcije kao i tvornice za preradu i pakovanje povrća (ugl. krompira). Interesantno je napomenuti da većina uspješnih proizvodnih preduzeća u ovoj provinciji pripadaju jednoj od dvije velike kapitalističke grupacije; Irving ili McCain.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]