Bijela kuća

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Bijela kuća (razvrstavanje).
Bijela kuća sa sjeverne strane

Bijela kuća (engleski, White House) je popularni naziv za Executive Mansion, službenu rezidenciju predsjednika SAD u Washingtonu. To je bijelo obojena neo-klasična vila. Nalazi se na Pennsylvania Avenue 1600 u Washingtonu.

Isti naziv se koristi i za najuži krug državnih službenika oko predsjednika SAD. Imanje je u vlasništvu službe nacionalnih parkova Sjedinjenih Američkih Država (National Park Service), i deo je Predsedničkog parka (President's Park).

Istorija[uredi - уреди | uredi kôd]

Gradnja rezidencije početa je 1792. po nalogu Džordž Vašingtona, arhitekta je bio Džejms Hoben iz Irske. Prva rezidencija završena je 1800., nju su spalile britanske trupe u britansko-američkom ratu 1812-1814. godine. Obnova rezidencije, ponovo pod Džejms Hoben, početa je 1819. Svoj današnji izgled bela kuća dobila je konačno 1934., kada je Frenklin Ruzvelt preneo takozvani Oval Office, radnju sobu predsednika SAD, na zapadnu stranu. Svoj naziv „bela kuća“ rezidencija je dobila 1901. od Teodor Ruzvelta zbog njene bele fasade.

Bela kuća ima 132 sobe, 35 kupatila, 412 vrata, 147 prozora, 8 stepenica, 3 lifta, 1 bazen za plivanje, igralište za tenis i bioskop.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]