Thomas A. Hendricks

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tomas E. Hendriks
Thomas A. Hendricks

Biografija
Datum rođenja (1819-09-07)7. 9. 1819.
Mesto rođenja Fultonham (SAD)
Datum smrti 25. 11. 1885. (dob: 66)
Mesto smrti Indijanapolis (SAD)
Politička partija Demokratska stranka
Diploma sa Hanover College

Tomas Endruz Hendriks (engl. Thomas Andrews Hendricks; Fultonham, 7. septembar 1819Indijanapolis, 25. novembar 1885)[1] je bio američki političar koji je služio kao predstavnik i senator iz Indijane, 16. guverner Indijane u periodu od 1873. do 1877. godine, i kao 21. potpredsednik Sjedinjenih Država (1885). Bio je prvi predstavnik Demokratske stranke koji je izabran za guvernera u Severnim Sjedinjenim Državama nakon Građanskog rata, a kako je branio pozicije Demokrata u Senatu tokom rata, Hendriks je brzo stekao popularnost u Partiji na nacionalnom nivou. Nakon prethodna dva neuspela pokušaja da pobedi na izborima za guvernera, njegov mandat je obeležila Panika 1873. godine, koja je konzumirala većinu njegove energije. Suprotstavljala mu se jaka republikanska većina u Skupštini Indijane pa nije bio u mogućnosti da donese nijedan značajniji zakon. Hendriks je neuspešno učestvovao kao kandidat Demokrata za potpredsednika na kontroverznim izborima 1876. godine, sa predsedničkim kandidatom Samjuelom Tildenom. Uprkos lošem zdravlju je prihvatio ponovnu nominaciju svoje partije za potpredsednika na izborima 1884. sa predsedničkim kandidatom Groverom Klivlendom. Na izborima su pobedili ali je Hendriks bio na dužnosti samo osam meseci, dok nije umro.

Hendriks je jedini potpredsednik Sjedinjenih Država (koji nije služio i kao predsednik), čiji se portret pojavio na papirnom novcu. Njegov gravirani portret se pojavljuje na srebrnom sertifikatu od 10$ iz 1886.

Tomas Hendriks je nastavio niz predsedničkih i potpredsedničkih kandidata iz Indijane, koji je trajao nekoliko decenija, jer je u to doba Indijana bila jedna od ključnih država na izborima u Sjedinjenim Državama.[2]

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. „Biography of Thomas A Hendricks”. HendricksMn.com. Arhivirano iz originala na datum 2006-10-30. Pristupljeno 4. 1. 2007. 
  2. Gugin: str. 165

Literatura

[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]