Garret Hobart

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Garet Hobart
Garret Hobart

Garet Hobart

Biografija
Datum rođenja (1844-06-03)3. 6. 1844.
Mesto rođenja Long Branč (SAD)
Datum smrti 21. 11. 1899. (dob: 55)
Mesto smrti Paterson (SAD)
Politička partija Republikanska stranka SAD
Diploma sa Rutgers University

Garet Ogastus Hobart (engl. Garret Augustus Hobart; Long Branč, 3. jun 1844Paterson, 21. novembar 1899) je bio 24. potpredsednik Sjedinjenih Država u periodu od 1897. do 1899, za vreme vladavine predsednika Vilijama Makinlija. Bio je šesti američki potpredsednik koji je umro za vreme trajanja svog mandata.

Hobart je rođen u Long Branču, Nju Džerzi, na atlantskoj obali, i odrastao je u obližnjem Marlborou. Nakon što je pohađao Rutgers koledž, Hobart se bavio pravom sa poznatim pravnikom Sokratesom Tatlom iz Patersona. Osim toga, Hobart se oženio Tatlovom ćerkom, Dženi Tatl Hobart. Iako je retko sam ulazio u sudnicu, Hobart se obogatio kao korporativni advokat.

Hobart je bio na lokalnim upravnim pozicijama, a zatim se kao republikanac uspešno kandidovao za Skupštinu Nju Džerzija, i za Senat Nju Džerzija. Hobart je bio dugogodišnji partijski zvaničnik, i delegati iz Nju Džerzija su odlučili da ga na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji 1896. nominuju za potpredsednika. Hobartovi politički stavovi su bili slični sa stavovima Makinlija, za koga se očekivalo da će biti republikanski predsednički kandidat. Kako je Nju Džerzi bio bitna država na predstojećim izborima, Makinli i njegov bliski saradnik, budući senator Mark Hana su odlučili da na konvenciji bude izabran Hobart. Makinli i Hobart su pobedili na predsedničkim izborima.

Kao potpredsednik, Hobart je bio popularna ličnost u Vašingtonu, i blizak savetnik Makinlija. Hobartov takt i dobar smisao za humor su bili od koristi Predsedniku, kao na primer sredinom 1899, kada sekretar rata Rasel Alger nije shvatao da Makinli želi da on napusti položaj. Hobart je pozvao Algera u svoju letnju rezidenciju u Nju Džerzi, objasnio mu situaciju, i sekretar Alger je podneo ostavku Makinliju po povratku u Vašington. Hobart je umro u novembru 1899, od srčane bolesti sa 55 godina; njegovo mesto u trci za potpredsednika na izborima 1900. je zauzeo guverner Njujorka, Teodor Ruzvelt.

Izvori[uredi | uredi kod]

Bibliografija[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]