Dan Quayle

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dan Quayle
Dan Quayle


Na dužnosti
20. januar 1989. – 20. januar 1993.
Predsjednik George H. W. Bush
Prethodnik George H. W. Bush
Nasljednik Al Gore

Na dužnosti
3. januar 1981. – 3. januar 1989.
Prethodnik Birch Bayh
Nasljednik Dan Coats

Na dužnosti
3. januar 1977. – 3. janzar 1981.
Prethodnik J. Edward Roush
Nasljednik Dan Coats

Rođen/a 4. 2. 1947. (1947-02-04) (dob: 77)
Indianapolis, Indiana
Ime po rođenju James Danforth Quayle
Državljanstvo američko
Suprug/a Marilyn Quayle
Djeca Tucker Quayle
Ben Quayle
Corinne Quayle
Prebivalište Paradise Valley, Arizona
Alma mater DePauw University i Indiana University School of Law - Indianapolis
Zanimanje Političar
Potpis Dan Quayle's signature
Vojna služba
Rod/služba Nacionalna garda
Godine službe 1969-1975
Čin Poručnik
Jedinica Indiana

Dan Quayle (4.2. 1947. - ) je američki republikanski političar, najpoznatiji po tome što je bio 44. potpredsjednik SADa između 1989 i 1993. godine u doba predsjednika George H. W. Bush.

Život[uredi | uredi kod]

Dan Quayle potiče je potomak bogataške obitelji Pulliam koja vlada multimilijarderskim medijskim carstvom. Po završetku fakulteta 1969. godine slično kao i budući predsjednik George W. Bush ulazi u nacionalnu gardu čime izbjegava potencijalni odlazak u Vijetnamski rat. Bez obzira na svoju službu u gardi do 1975. godine to ga nije sprečilo u gradnji političke karijere tako da 1971. godine postaje zamjenik guvernera Indiane, a potom je 1976 izabran u Predstavnički dom SADa. Kasnije će Quayle ući i u američki senat gdje ostaje do svog izbora za podpredsjednika 1988. godine.

Od 1974. je oženjen za pravnicu Marylin Tucker, s kojom je neko vrijeme dijelio advokatsku kancelariju. S njom ima troje djece: sina Tucker, kćer Corinne i sina Bena koji je godine na izborima 2010. izabran za republikanskog kongresnika u Arizoni.

Skandali[uredi | uredi kod]

Tijekom svog podpredsjedničkog mandata Quayle je dao više "neobičnih" izjava zbog kojih je postao medijski simbol gluposti [1] . Neki od tih neobičnih izjava su bile:

  • "Holokaust je crn period naše nacionalne historije"
  • "Mars je u istoj orbiti s Zemljom"
  • Tijekom izborne kampanje 1992. godine u posjeti školi Quayle je išao ispravljati učenika koji je ispravno napisao potato samo da bi njegov "ispravak" bio gramatički pogrešan.[2][3]

Nakon svojih "pogrešnih" izjava Quayle je gotovo uvijek na licu mjesta shvatio kakvu glupost je izjavio pa bi se panično pokušao ispraviti što je dovodilo do još većih medijskih problema.

Kontroverza oko Murphy Brown[uredi | uredi kod]

Jedna od najpoznatijih Quayleovih izjava je vezana uz popularnu TV-seriju Murphy Brown. U sezoni 1991/92. je Murphy Brown kao naslovni lik zatrudnila i odlučila sama odgajati dijete. 19.5. 1992., za vrijeme predsjedničke kampanje, je tadašnji američki potpredsjednik Dan Quayle, prilikom govora u Commonwealth Clubu u San Franciscu izjavio da Murphy Brown kao samohrana majka daje loš primjer američkoj javnosti, odnosno da djeca trebaju očeve.[4]

Quayle je nakon toga izložen žestokim kritikama i poruzi. Sama TV-serija mu je u sljedećoj sezoni (1992/93) posvetila jednu epizodu, a glumica Candice Bergen mu je osobno zahvalila kada je dobila Emmy za najbolju glumicu. Dio fanova serije drži da je upravo Quayleov napad na Murphy Brown bio jedan od ključnih trenutaka u predsjedničkoj kampanji koji je veliki broj neopredijeljenih birača natjerao da napuste tadašnjeg predsjednika Busha i opredijele se za Clintona.[5])

Mnogo godina kasnije, Bergen je izjavila da se sve vrijeme zapravo slagala s Quayleom i njegovom izjavom.

Kasnija karijera[uredi | uredi kod]

Zbog svojih pogrešnih izjava republikanska stranka je razmišljala da on ne bude kandidiran kao podpredsjednik u sljedećim izborima, ali Bush je to odbio pa je po nekim analizama Quayle zbog svoje reputacije postao dodatni razlog za poraz predsjednika na izborima i njegov gubitak podpredsjedničkog položaja.

Kako se bližio kraj drugog mandata Billa Clintona, Quayle se pokušao izboriti za predsjedničku nominaciju republikanske stranke, ali ju zbog svojih ranijih medijskih grešaka nije dobio, kao što nije dobio niti jednu drugu državnu izbornu funkciju.

Quayle trenutno radi kao predsjednik međunarodnih operacija za privatnu investicijsku tvrtku Cerberus Capital, a zajedno s porodicom živi u Paradise Valley u Arizoni. Njegov sin Ben je u novembru 2010. izabran u Predstavnički dom, ali će nakon poraza na republikanskim predizborima u ljeto 2011. morati prepustiti svoj mandat.

Bibliografija[uredi | uredi kod]

Zanimljivost[uredi | uredi kod]

Programeri video igre Civilization proglasili su Dan Quayle najnesposobnijem političarem svih vremena.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. The value and vitality of V.P.s | The San Diego Union-Tribune
  2. Mickle, Paul. „1992: Gaffe with an 'e' at the end”. Capitalcentury.com. Pristupljeno 01. 07. 2006. 
  3. Fass, Mark (29. 08. 2004.). „How Do You Spell Regret? One Man's Take on It”. The New York Times. Pristupljeno 20. 03. 2009. 
  4. Excerpts from Dan Quayle's speech Arhivirano 2021-04-10 na Wayback Machine-u, at Forerunner.com
  5. Associated Press. "Bergen: Quayle Was Right About Murphy" Arhivirano 2016-03-03 na Wayback Machine-u, July 11, 2002

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]