Predstavnički dom SAD

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pečat Predstavničkog doma SAD

Predstavnički dom Sjedinjenih Država (engleski: United States House of Representatives) je jedan od dva doma Kongresa SAD; drugi je Senat. Svaka država je u Domu (za koji se u SAD koristi skraćenica House) proporcionalno predstavljena prema udjelu u ukupnom stanovništvu, te ima pravo na najmanje jednog predstavnika; najmnogoljudnija država trenutno ima 53 predstavnika. Ukupan broj zastupnika je trenutno fiksiran na 435 prema posebnom zakonu iz 1911. godine, iako Kongres može zakonom izmijeniti taj broj. Svaki predstavnik služi mandat od dvije godine. Tijelom predsjeda službenik poznat pod nazivom Predsjednik odnosno Speaker, a biraju ga svi članova. Trenutno predstavništvo država je prikazano u članku Popis država SAD po broju stanovnika.

Dvodomni Kongres je nastao od nastojanja Očeva osnivača da stvore Dom "naroda" koji bi predstavljao javno mnijenje, a koga bi balansirao promišljanju skloniji Senat koji predstavlja vlade pojedinačnih država, te manje sklon promjenama raspoloženja u masama. Predstavnički dom se često naziva "donjim domom," dok se za Senat govori da je "gornji dom," iako Ustav SAD ne koristi takav rječnik. Ustav propisuje da je pristanak oba doma nužan za donošenje zakona.

S obzirom da se članovi uglavnom biraju iz manjih (prosjek 693.000 stanovnika godine 2007.) i obično homogenijih izbornih jedinica nego oni u Senatu, Predstavnički dom se često smatra stranački pristranijim domom. Mnogi od Očeva osnivača su Senat (čije su članove na početku birale državne skupštine) smatrali protutežom od naroda izabranom Predstavničkom domu, kao što je Predstavnički dom bio protuteža Senatu. Ovlasti "savjeta i pristanka" (kao ratifikacija međunarodnih sporazuma) su stoga predana samo Senatu. Predstavnički dom je dobio svoja isključive ovlasti: ovlast da pokreće prijedloge zakona o prikupljanju prihoda, pokreće opoziv federalnih službenika i bira predsjednika u slučaju da elektorski kolegij to ne može učiniti. Senat, međutim, može predložiti zakone o trošenju prihoda i ima isključivo pravo suditi službenicima protiv kojih je pokrenut opoziv te birati potpredsjednika kada elektorski kolegij to nije u stanju učiniti. Senat i njegovi članovi u pravilu imaju veći prestiž nego Predstavnički dom jer senatori služe duže mandate (šest godina) u manjem tijelu te (osim kod sedam država) predstavljaju šire biračko tijelo.

Predstavnički dom se sastaje u južnom krilu Kapitola.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]