John C. Breckinridge

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Džon K. Brekinridž
John C. Breckinridge

Džon K. Brekinridž

Biografija
Datum rođenja (1821-01-16)16. 1. 1821.
Mesto rođenja Leksington (SAD)
Datum smrti 17. 5. 1875. (dob: 54)
Mesto smrti Leksington (SAD)
Politička partija Demokratska stranka
Diploma sa Centre College, Transylvania University, Univerzitet Prinston

Džon Kabel Brekinridž (engl. John Cabell Breckinridge; Leksington, 16. januar 1821Leksington, 17. maj 1875) je bio američki pravnik i političar. Služio je u Predstavničkom domu i u Senatu kao senator iz Kentakija, i bio je 14. potpredsednik Sjedinjenih Država u periodu od 1857. do 1861. godine. U trenutku inauguracije je imao 36 godina i još uvek je najmlađa osoba koja je služila na toj poziciji.

Na izborima 1860. je učestvovao kao jedan od dvojice kandidata podeljene Demokratske stranke, predstavljajući južne demokrate. Brekinridž je bio treći po broju osvojenih glasova, za pobednika Abrahama Linkolna, republikanca, i Stivena Daglasa, severnjačkog demokrate, ali je bio drugi po broju glasova u Kolegijumu izbornika.

Nakon izbijanja Građanskog rata u Sjedinjenim Državama, služio je u Vojsci Konfederativnih Američkih Država kao general i komandir južnjačkih snaga pre Opsade Port Hadsona 1863. u Luizijani i mladih kadeta Vojnog instituta Virdžinije 1864 za vreme Bitke za Nju Market u Virdžiniji. Takođe je služio i kao peti i poslednji ministar rata Konfederacije.

Predratni period

[uredi | uredi kod]

Džon K. Brekinridž je izabran za potpredsednika 1856. godine, uz demokratskog predsednika Džejmsa Bjukenana. Na izborima 1860. se kandidovao za predsednika ispred južnjačke frakcije podeljene Demokratske stranke. Imao je podršku aktuelnog predsednika, i nastupio je sa prorobovlasničkom političkom platformom. Po broju glasova je bio treći sa 18,1%, ali je po broju glasova u Elektorskom koledžu bio drugi, osvojivši države na „dubokom jugu“, kao i granične države Merilend i Delaver.

Poražen je na predsedničkim izborima, ali je iste godine izabran u Senat kao predstavnik Kentakija.

Uprkos secesiji južnjačkih država i osnivanju Konfederativnih Američkih Država, Brekinridž je ostao u Senatu sve dok nije izbačen rezolucijom donetom 4. decembra 1861. zbog podrške južnjacima; deset južnjačkih senatora je izbačeno ranije iste godine. U strahu od hapšenja je prebegao u Konfederaciju.

Građanski rat

[uredi | uredi kod]

Brekinridž je stupio u Vojsku Konfederacije kao brigadni general, a uskoro je postao general-major. U početku je komandovao 1. brigadom Kentakija, koja je imala nadimak „Brigada siročića“, jer su njeni pripadnici osećali da su ostali bez svoje države, Kentakija, koja je ostala verna Uniji.

Početkom 1865. Brekinridž je postavljen za sekretara rata Konfederacije, što je dužnost koju je obavljao do kraja rata. Brekinridž je uvideo da je dalji otpor Konfederacije uzaludan, i trudio se da postavi temelje časne predaje, još u vreme kada se predsednik Konfederacije, Džeferson Dejvis oštro zalagao za nastavak borbe.

Tokom haosa koji je nastao tokom pada Ričmonda početkom aprila 1865, Brekinridž se postarao da vojni i vladin arhiv Konfederacije ne bude uništen već da ga severnjačke snage zarobe netaknutog, čime je omogućio da se ratna dokumenta Konfederacije ostanu na proučavanje istoričarima. Brekinridž je krenuo sa Dejvisom tokom bega iz Virdžinije kada je Konfederacija uništena, istovremeno pomažući generalu Džozefu E. Džonstonu u pregovorima o predaji. Brekinridž je nastavio sa pokušajima da ubedi Džefersona Dejvisa da bi dalji otpor samo doveo do novih ljudskih gubitaka, ali je u isto vreme osećao da mu čast nalaže da štiti svog predsednika. U konfuziji tokom bekstva, njih dvojica su se na kraju razdvojili.

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Eicher, John H. & David J. Eicher (2001). Civil War High Commands. Stanford, CA: Stanford University Press. ISBN 978-0-8047-3641-1. 
  • Woodworth, Steven E. (1990). Jefferson Davis and His Generals: The Failure of Confederate Command in the West. Lawrence: University Press of Kansas. ISBN 978-0-7006-0461-6. 
  • Biografija Džona K. Brekinridža na sajtu Biografskog direktorijuma Kongresa Sjedinjenih Država., Pristupljeno 13. 2. 2008.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]