Ivan X (papa)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivan X.
Ioannes Decimus

Papinstvo počelo ožujak 914.
Papinstvo završilo svibanj 928.
Prethodnik Lando
Nasljednik Lav VI.
Rođen
Ostali pape imena Ivan

Ivan X. je bio papa od ožujka 914. do svibnja 928. godine. Prije izbora je bio đakon u Bologni. Tamo je stekao pažnju i naklonost Teodore, svemoćne supruge tuskulskog grofa Teofilakta I čije su pape u to vrijeme, poznate kao saeculum obscurum, bile marionete. Nakon smrti njegovog prethodnika Landa je uz Teodorinu podršku postao papa usprkos protivljenja crkvenog sinoda.

Ivan je, osim Teofilaktu i njegovom klanu, pružao podršku Albericu, grofa od Camerina i budućem vojvodi od Spoleta. U junu 915. je uspješno organizirao savez italijanskih gradova-država koji će se suprostaviti Saracenima, te je vodio savezničku vojsku u pobjedosnoj bitci kod Gariglanoa. U decembru iste godine je, pak, Berengara Furlanskog okrunio za kralja Italije.

Za vrijeme njegovog pontifikata je proširen uticaj Rimokatoličke crkve na južnoslavenske zemlje na istočnoj obali Jadrana. Sačuvana je korespondencija koju je Ivan vodio s hrvatskim knezom (kraljem) Tomislavom, kao i zahumskim knezom Mihajlom. Za vrijeme njegovog pontifikata je, pak, u Splitu održan crkveni Sabor na kome je određeno da se obredi na području Hrvatske vrše latinskim jezikom.

Ivanov, za tadašnje vrijeme neuobičajeno dugi, pontifikat završio je 928. nasilnom smrću, koja se pripisuje spletkama Teodorine kćeri Marozije. Liutprand navodi da je Marozia bila njegova ljubavnica.