Alberico I od Spoleta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Alberico I (Alberik; ? - 922/925) bio je langobardski vojvoda Spoleta od 897/898. do smrti, najpoznatiji po dominaciji nad Rimom i papama u prve dvije decenije 10. vijeka.

Prvi put se spominje kao paž na dvoru franačkog vojvode Guida III od Spoleta, koji je kasnije postao sveti rimski car. Na njegovoj se strani borio u bitci na Trebiji 889. Međutim, godine 897/98. je mučki ubio njegovog sina ili nećaka Guida IV te preuzeo Vojvodstvo Spoleto.

Zahvaljujući tome što se istakao u odbijanju mađarskih napada na Italiju, kralj Berengar I od Italije mu je 899/900. priznao titulu vojvode. Alberico se potom pokazao kao vješt diplomat, koji je izgradio dobre odnose sa svojim susjedima. Sa markgrofom Adalbertom II od Toskane je sklopio savez protiv pape Sergija III te čak 907. prepriječio put Berengaru u Rim na njegovu carsku krunidbu.

Najvažniji je, međutim, bio savez sa Teofilaktom I, grofom od Tuskuluma čiji će klan Tusculani dominirati papinstvom sljedećih vijek i pol. Savez je potvrdio ženidbom za njegovu kćer Maroziju, a Alberico je dobio titulu patricius Romanorum. Godine 915. je sudjelovao u znamenitoj bitci kod Garigliana kao jedan od komandanta kršćanske vojske koja je razbila Saracene. Godine 917. je imenovan "konzulom Rimljana".

Njegova vladavina nad Rimom je, međutim, postala tiranska, pa je istjeran iz grada. Između 922. i 925. je ubijen u mjestu Orte.

Sa Marozijom je imao tri sina: Alberica II koji je kasnije dominirao Rimom; Constantinoa (umro iza 945), biskupa Sergija od Nepija (umro prije 963). Neki izvori da mu je četvrti sin bio papa Ivan XI (dok drugi navode da je Ivan XI nezakoniti sin pape Sergija III).

Reference[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Italijansko plemstvo
Prethodi:
Guy IV
vojvoda Spoleta
898–922
napomena: neprecizni datumi
Slijedi:
Boniface I
Nepoznat/a Patricius Romanorum
909–922
Slijedi:
Alberico II