Cloris Leachman

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cloris Leachman
glumica, komičarka
Biografske informacije
Rođenje30. 4. 1926. (1926-04-30) (dob: 97)
Des Moines, Iowa
SupružnikGeorge Englund (1953-1979)
Djeca5
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, komičarka

Cloris Leachman (30.4. 1926. - 21.1. 2021.) bila je Oscarima, devet puta Emmyjima i Zlatnim globusom nagrađena američka kazališna, filmska i televizijska glumica. Osam puta je osvojila Emmyje za uloge u udarnom i jednom za ulogu u dnevnom terminu.

Biografija[uredi | uredi kod]

Cloris Leachman je rođena u Des Moinesu u porodici Bucka i Cloris Leachman kao najmlađa od tri sestre. Diplomirala je dramu na Northwestern University, a 1946. je dobila titulu Miss Chicago, na temelju koje se natjecala na izboru za Miss America.

Na natjecanju je dobila stipendiju s kojom je otišla u New York studirati glumu kod Elie Kazana u Actors Studiju. Ubrzo nakon toga su slijedili nastupi na Broadwayu, a 1955. i holivudski debi u klasičnom Aldrichevom film noiru Kiss Me Deadly. Poslije toga je bila prilično aktivna i na televiziji.

Leachman je slavu stekla tek u kasnijem dijelu svoje karijere, za što je najzaslužnija njen nastup u sada već klasičnom Bogdanovichevom filmu The Last Picture Show 1971. godine. Bogdanovich je prilikom snimanja, oduševljen Leachmanovom glumom, rekao da će ona za nju osvojiti Oscara, što se i dogodilo.

Nakon toga je slijedio veliki uspjeh u ulozi znatiželjne susjede Phyllis Lindstrom u popularnom sitcomu The Mary Tyler Moore Show. Za njega je dobil nekoliko Emmyja, a lik je 1975. godine ponovila i u spinoffu Phyllis, za koji je dobila Zlatni globus.

Leachman je 1970-ih stekla još popularnost nastupima u komedijama Mela Brooksa - kao Frau Blucher u Young Frankenstein, psihijatrijska bolničarka Charlotte Diesel u High Anxiety i Madame Defarge u History of the World, Part I.

Zahvaljujući tim ulogama, Leachman je stekla reputaciju jedne od najboljih i najprepoznatljivijih američkih karakternih glumica, koju i dan-danas drži.

Godine 1953. se udala za impresaria Georgea Englunda s kojim je imala četiri sina i kći. Većina njene djece se bave show-businessom. Od Englunda se 1979. godine razvela, a kao razlog se uglavnom navodi njegova nevjera.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Televizijski nastupi[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]