Tilda Swinton

Izvor: Wikipedia

Tilda Swinton

Accéder aux informations sur cette image nommée Tilda Swinton cropped 2009.jpg.
Lični podaci
Ime po rođenju Katherine Mathilda Swinton
Rođenje 5. novembar 1960. (1960-11-05) (dob: 54)
Ujedinjeno Kraljevstvo London, Velika Britanija
Profesionalna karijera
Period aktivnosti 1986.-
Nagrade Oscar za najbolju sporednu glumicu
2007 Michael Clayton

Volpi Cup za najbolju glumicu
1991 Edward II.
Internetska stranica Tilda Swinton.net

Katherine Mathilda Swinton (London, Velika Britanija, 5. studenog 1960.) američko-britanska je filmska i kazališna glumica, dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu za 2007. godinu.

Biografija[uredi - уреди]

Mlade godine[uredi - уреди]

Tilda Swinton se rodila kao dijete Judith, Australke, i Sir Johna Swintona, generala škotske garde. Odrasla je uz troje braće u Britaniji, a dijelom i u Njemačkoj, gdje je njen otac bio neko vrijeme smješten. Obitelj Swinton se spominje kao (navodno) najstarija obitelj u Škotskoj i Engleskoj. Tilda je pohađala West Heath srednju školu za djevojke (istu školu koju je svojedobno pohađala Diana, princeza Walesa) a zatim Fettes fakultet, kojeg je napustila. Godine 1983. je završila Cambridge sveučilište, s diplomom iz političkih i društvenih znanosti.

Karijera[uredi - уреди]

Swinton je radila u Traverse kazalištu u Edinburghu i u Royal Shakespeare Company, prije nego što je počela karijeru na filmu u 1980-ima. Godine 1986. je nastupila u svojem prvom filmu, biografskoj drami Caravaggio. Što se tiče umjetnosti, uvijek je bila buntovna. S obzirom na svoj androgin izgled, u par je navrata glumila muškarca; Mozarta u Puškinovom Mozartu i Salieriju, ženu koja glumi svojeg preminulog supruga tijekom 2. svjetskog rata u filmu Man to Man, te u fantaziji Orlando, filmskoj adaptaciji romana Virginije Woolf. Udružila se s redateljem Derekom Jarmanom, nastupivši u nekoliko njegovih filmova, od spomenutog Caravaggija preko Vrta pa sve do njegovog posljednjeg filma Plavo, nakon kojeg je ovaj preminuo od AIDS-a. Njegova smrt je ostavila dubok trag u njenom životu.

Najpoznatiji eksperimentalni nastup je ostvarila 1995. sa The Maybe, u kojem je 8 sati na dan spavala u Serpentine galeriji u Londonu na uvid publici, i to tako tjedan dana, a pojavila se i u glazbenom spotu za grupu Orbital. S vremenom je Tilda započela nastupima u nezavisnim, eksperimentalnim filmovima, kao što su Ženske perverzije i Mogući svjetovi. Za triler Duboki kraj, u kojem je glumio i Goran Višnjić, nominirana je za Zlatni globus te je pobrala nagrade kritike. Nastupila je i u satiri Adaptacija, koju je napisao Charlie Kaufman, a koja je također ostala zapamćena. Za nastup u kontroverznoj erotskoj drami Mladi Adam, u kojoj se razodjenula, osvojila je nagradu BAFTA. Godine 2005. je ostala osobito zapamćena u nezvisnoj drami Slomljeno cvijeće Jima Jarmuscha i u hitu Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar.

Dana 24. veljače 2008. Tilda Swinton je dobila Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu Michael Clayton.

Živi u gradu Nairnu na sjeveru Škotske. Provela je dvije godine u Keniji i Južnoj Africi kao dobrovoljni radnik u dječjoj školi. Dio godine živi s nevjenčanim suprugom, umjetnikom Johnom Byrneom, s kojim ima dvoje blizanaca, Xaviera i Honor Byrne, a drugi dio godine s mlađim novozelandskim slikarom Sandrom Koppom.

Izabrana filmografija[uredi - уреди]

Vanjske poveznice[uredi - уреди]

Commons-logo.svg U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Tilda Swinton