Renée Zellweger

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Renée Zellweger
Biografske informacije
RođenjeRenée Kathleen Zellweger
25. 4. 1969. (1969-04-25) (dob: 54)
Sjedinjene Američke Države Baytown, Teksas, SAD
SupružnikKenny Chesney
(2005. - brak poništen)
Opus
Djelatni period1992. - danas

Renée Kathleen Zellweger (Baytown, Teksas, 25. travnja 1969.), američka glumica i oskarovka.

Biografija[uredi | uredi kod]

Renée Zellweger je odrasla u obitelji "lijenih katolika i episkopalaca".[1] Njen otac, Švicarac Emil, bio je inženjer elektronike i strojarstva koji je radio u postrojenju za preradu nafte, a majka, norveška Laponka Kjelfried Irene, bila je medicinska sestra i babica, koja je u SAD došla raditi kao guvernanta za jednu norvešku obitelj. Zellweger je s devet godina preselila iz rodnog Baytowna u Katy, predgrađe Houstona, gdje je pohađala srednju školu i maturirala 1987. godine. Bila je navijačica, aktivna gimnastičarka i članica glumačkog kluba. Na fakultetu je studirala engleski jezik. Uz studiranje, radila je seriju neobičnih poslova, čak i kao konobarica u topless baru (ona je radila odjevena).

Na filmu je aktivna od 1992. godine, snimivši do sada tridesetak naslova, među kojima su Jerry Maguire, Bolničarka Betty, Ja, ja i Irena, mjuzikl Chicago, Dnevnik Bridget Jones te Studengora, za koji je 2003. dobila Oscar za najbolju sporednu glumicu. Također je dobitnica nagrada Zlatni globus, BAFTA, kao i nagrade Ceha filmskih glumaca. Premda su je nagovarali, Zellweger nije htjela promijeniti prezime kako bi bilo pristupačnije američkoj publici. Bila je u vezi s mnogo glumaca, među kojima su Jim Carrey i George Clooney, a povezivali su je i s Lukeom Perryjem, Paulom McCartneyjem i drugima. Godine 2005. udala se za country pjevača Kennyja Chesneyja, ali je brak poništen nakon samo četiri mjeseca.

Zellweger je glumila u dva filma o Bridget Jones, gdje su joj partneri bili Hugh Grant i Colin Firth. Nakon što je dobila ulogu, a pošto su joj na audiciji rekli da je premršava, udebljala se 10 kilograma. Također je usavršila britanski naglasak i tri tjedna radila u izdavačkoj kući.

Jedan od posljednjih snimljenih filmova bio joj je Gospođica Potter, gdje glumi Beatrix Potter, britansku spisateljicu knjiga za djecu. Također je dala glas likovima u crtićima Riba ribi grize rep i Pčelin film.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]