Jim Carrey

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jim Carrey
na premijeri filma Horton Hears a Who!
na premijeri filma Horton Hears a Who!
Ime po rođenju James Eugene Carrey
Rođen/a 17. 1. 1962. (1962-01-17) (dob: 62)
Newmarket, Ontario
Godine aktivnosti 1979-present
Uticaji od Dick Van Dyke, Jerry Lewis
Uticao/la na Devon Werkheiser, Josh Flitter
Suprug/a/zi/ge Melissa Womer (1987-1995)
Lauren Holly (1996-1997)
Zlatni globusi
Najbolji glumac u dramskom filmu
1999 The Truman Show
Najbolji glumac u mjuziklu ili komediji
2000 Man on the Moon

Najbolji glumac u mjuziklu ili komediji
Nominated:
1995 The Mask
1998 Liar Liar
2002 How the Grinch Stole Christmas
Najbolji glumac u dramskom filmu
nominiran:
2006 Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Jim Carrey (Newmarket, Ontario, Kanada, 17. siječnja 1962. -) je kanadsko-američki filmski glumac, komičar, scenarist i producent, punim imenom James Eugene Carrey.

Rani život i počeci u komediji[uredi | uredi kod]

Jim Carrey rođen je u gradu Newmarket, udaljenom otprilike 45 kilometara sjeverno od Toronta, a komedijom se počeo baviti već od rane dobi. Kad mu je bilo 10 godina poslao je svoj životopis tadašnjem televizijskom humorističnom showu The Carol Burnett Show. U srednjoj školi učitelji su mu na kraju nastave davali po nekoliko minuta da zabavi kolege iz razreda svojim stand-up nastupom.

Njegova obitelj je prolazila kroz teška vremena i bila prisiljena preseliti se u predgrađe Toronta Scarborough, gdje su radili zaštitarske i vratarske poslove u tvornici Titan Wheels, a on je počeo raditi u osmosatnim smjenama svaki dan nakon škole. Na kraju, obitelj se privremeno nastanila u obiteljskom Volkswagenovom kombiju na travnjaku u vlasništvu rođaka, sve dok ne bude u mogućnosti vratiti se u grad.

Carrey napušta srednju školu, te počinje raditi u klubovima komičara i na usavršavanju glumačkih sposobnosti, koje su uključivale oponašanje poznatih osoba poput Michaela Landona i Jamesa Stewarta. 1979. seli u Los Angeles i počinje raditi u klubu komičara The Comedy Store, gdje ga zamijećuje komičar Rodney Dangerfield. Dangerfieldu se toliko sviđala Carreyjeva gluma da je s njim sklopio ugovor za svoje nastupe na otvorenoj turneji.

Počeci na televiziji i filmu[uredi | uredi kod]

Carrey je počeo povremeno raditi na televiziji i igrati manje uloge u filmovima, što ga je na kraju dovelo do prijateljstva s Damonom Wayansom. Wayansov brat Keenen Ivory Wayans je radio na sastavljanju humorističnog showa pod nazivom In Living Color i unajmio Carreyja da bude član njegove postave. Carrey je bio jedini bijelac koji je nastupao u tom showu, a njegovi neobični likovi i način nastupa ubrzo su skrenuli pozornost na njega.

Filmska karijera[uredi | uredi kod]

Carreyjev uspjeh u In Living Color doveo ga je 1994. do prve glavne uloge u filmu Ace Ventura: Šašavi detektiv, koji je premijerno prikazan nekoliko mjeseci nakon što je završio show In Living Color, a iznenađujuće je postao velik hit. Već iste godine ostvaruje još dvije glavne uloge u filmovima Maska, te Glup i gluplji, koji mu donosi plaću od sedam milijuna dolara i status filmske zvijezde. Sljedeće godine glumi "zagonetača" u Batmanu zauvijek, te reprizira ulogu "šašavog detektiva" u filmu Ace Ventura: Kad priroda zove. 1996. glumi u Nepodnošljivom gnjavatoru, za kojeg dobiva 20 milijuna dolara, što je bila rekordna zarada za jednog komičara. Pozornost skrenuta na njegovu plaću, potpomognuta negativnim kritikama i mračnom naravi lika za razliku od njegovih prijašnjih nastupa (glumio je instalatera kablovske televizije koji neprestano gnjavi jednog od klijenata), doprinjela je da film bude totalni promašaj kino blagajni. No, već sljedeće godine vraća se svojem markantnom stilu uspješnom komedijom Lažljivac.

1998. igra glavnu ulogu u humorističnoj drami Trumanov show, koja mu donosi Zlatni globus za najboljeg glumca u drami, a mnogi su prognozirali i nominaciju za Oscar, ali to se nije dogodilo. Sljedeće godine glumi u Čovjeku na mjesecu, koji mu donosi još jedan Zlatni globus, ovaj put za najboljeg glumca u komediji, ali opet nije nominiran za Oscara.

Posljednjih godina Carrey se nastavlja pojavljivati u uspješnim komedijama, kao i dramatičnijim ulogama, a za ulogu u filmu Vječni sjaj nepobjedivog uma iz 2004. dobio je brojne pohvale od strane kritičara.

Filmografija značajnijih filmova[uredi | uredi kod]

1994. Ace Ventura: Detektiv za kucne ljubimce Ace Ventura
1994. Glup i gluplji Lloyd Christmas
1994. Maska Stanley Ipkiss/Maska
1995. Ace Ventura: Kad priroda zove Ace Ventura
1995. Batman zauvijek Zagonetač/Edward Nygma
1996. Nepodnošljivi gnjavator Instalater kablovske/Chip Douglas
1997. Lažljivac Fletcher Reede
1998. Trumanov show Truman Burbank
1999. Čovjek na Mjesecu Andy Kaufman/Tony Clifton
2000. Ja, ja i Irena Charlie Baileygates/Hank Evans
2000. Kako je Grinch ukrao Božić Grinch
2001. Majestic Peter Appleton
2003. Svemogući Bruce Bruce Nolan
2004. Lemony Snicket: Niz nesretnih događaja Grof Olaf
2004. Vječni sjaj nepobjedivog uma Joel Barish
2005. Frka s Dickom i Jane Dick Harper
2007. Broj 23 Walter Sparrow / Fingerling
2008. Horton Horton
2008. Reci Da Carl Allen
2009. I Love You Phillip Morris Steven Jay Russell
2011. Mr. Popper's Penguins Tom Popper
2013. Burt Wonderstone Steve Gray
2013. Pierre Pierre
2014. Dumb and Dumber 2 Lloyd Christmas

Vanjske veze[uredi | uredi kod]