Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Vječni sjaj nepobjedivog uma)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
kino-poster
RežijaMichel Gondry
ProducentSteve Golin
Anthony Bregman
ScenarioCharlie Kaufman
sinopsis: Charlie Kaufman
Michel Gondry
Pierre Bismuth
UlogeJim Carrey
Kate Winslet
Kirsten Dunst
Mark Ruffalo
Elijah Wood
Tom Wilkinson
MuzikaJon Brion
FotografijaEllen Kuras
MontažaValdís Óskarsdóttir
StudioAnonymous Content
This is That
DistribucijaFocus Features
Datum(i) premijere
19. 3. 2004 (2004-03-19)
Trajanje108 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet20 mil. $[1]
Bruto prihod72,3 mil. $[1]

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (sh. Večni sjaj besprekornog uma) je romantična fantazija iz 2004. koju ju režirao Majkl Gondri. Scenario za film delo je Čarlija Kaufmana koji je bio nagrađem Oskarom za za orignalnii scenario iste godine.

U Hrvatskoj je prikazan pod naslovom Vječni sjaj nepobjedivog uma.

Priča[uredi | uredi kod]

Emotivno povučeni Džoel Beriš (Džim Keri) i pomalo impulsivna Klementina Kručinski (Kejt Vinslet) se upoznaju u jednom vozu u Njujorku i ubrzo shvataju da među njima postoji hemija uprkos tome što su njihove ličnosti veoma različite.

Nakon jedne svađe Klementina odlučuje da se podvrgne procesu selektivne amnezije koji će iz njenog pamćenja u potpunosti obrisati Džoela. Shvativši šta je ona uradila, Džoel odlučuje da je najbolje da i on uradi isto. Međutim, tokom brisanja memorije Džoel u svom umu (u kojem se i odvija najveći deo filma) ponovo proživljava neke trenutke koje su njih dvoje zajedno proveli shvatajući koliko zaista voli Klementinu. On na sve načine pokušava da sačuva bar jedno sećanje na nju.

U pozadini Džoelove i Klementinine ljubavi odvija se još jedna ljubavna priča između ljudi koji obavljaju proces brisanja memorije Džoelu među kojima su Patrik (Elajdža Vud), Meri (Kirsten Danst) i doktor Hauard Merzvijak (Tom Vilkinson).

Prijem kod publike[uredi | uredi kod]

Film je odlično prošao i kod kritike i kod publike.

Čarli Kaufman je dobio oskara na dodeli nagrada 2004. za originalni scenario. Džim Keri i Kejt Vinslet su bili nominovani za Zlatni globus za glavne uloge u filmu, dok je Kejt Vinslet dobila i nominaciju za Oskara za najbolju glumicu 2004. Film je dobio i brojne nagrade na filmskim festivalima kao i nagrade kritičara.

Sajt Rotten Tomatoes dodelio je filmu ocenu 93/100[2], časopis Empajer ga je smestio na 83. mesto na listi 201-og najboljeg filma u istoriji a Njujork tajmaut na 3. mesto najboljih filmova dekade. Takođe smatra se da su Večni sjaj besprekornog uma, Biće krvi i Gospodar prstenova: Povratak kralja filmovi koje je kritika ocenila najvišim ocenama u prvoj dekadi 21. veka.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]