Bob Hoskins

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bob Hoskins
Bob Hoskins na setu filma Ruby Blue 2007.
Biografske informacije
RođenjeRobert William Hoskins
26. listopada 1942.
Engleska Bury St Edmunds, Suffolk, Engleska
Smrt29. travnja 2014.
SupružnikJane Livesey (1967.-1978.)
Linda Banwell (1982.-)

Robert William "Bob" Hoskins (Bury St Edmunds, Suffolk, Engleska, 26. listopada 1942. - 29. travnja 2014.) britanski je glumac i povremeni redatelj, najpoznatiji po ulogama u gangsterskim filmovima, ali i po obiteljskim djelima. Među njegovim slavnijim filmovima su i "Brazil", "Tko je smjestio zeki Rogeru?", "Kuka" i "Super Mario Bros".

Mlade godine[uredi | uredi kod]

Hoskins se rodio u Suffolku u Engleskoj kao dijete Elsie Lillian, kuharice i učiteljice u dječjem vrtiću, i Roberta Williama Hoskinsa Sr., vozača kamiona i knjigovođe[1][2]. Jedna njegova baka bila je Romkinja[3].

1967. proveo je neko vrijeme kao volonter u Kibucu Zikim u Izraelu, a prije filmske karijere radio je i kao gutač vatre u cirkusu, dimnjačar, mornar i prodavač. Završio je obrazovanje za knjigovođu.

Karijera[uredi | uredi kod]

Prema vlastitom opisu, prvu ulogu dobio je potpuno slučajno 1969: htio je samo otpratiti prijatelja do castinga, no jedan od agenata ga je zamijenio za glumca i dobio je ulogu u jednoj predstavi. Svoju prvu ulogu u seriji dobio je 1972. u TV seriji Villains. Osobito je bio zapažen u glavnoj ulozi u BBC-ovoj TV mini-seriji "Novčići s neba", a proboj je doživio sa kultnim krimi filmom "Crni petak za gangstere" iz 1980: za obje uloge je nominiran za nagradu BAFTA.

U satiri "Brazil" i fantastičnom mjuziklu "Pink Floyd The Wall" imao je male uloge, a sa hvaljenim filmom "Mona Lisa" Neila Jordana je osvojio nagradu za najboljeg glavnog glumca u Cannesu, BAFTA nagradu i Zlatni globus. Uz to je i dobio nominaciju za Oscara, ali iako je bio favorit, kip mu je "preoteo" Paul Newman za film "Boja novca". Brian De Palma ga je zamolio da bude "rezerva" u filmu "Nedodirljivi" za svaki slučaj da Robert De Niro ne prihvati ulogu Al Caponea. No kada je De Niro ipak prihvatio, De Palma mu je dao ček od 200.000 $ uz zahvalu što je čekao, na što mu je Hoskins šaljivo odgovorio pitanjem planira li još filmova u kojima ne želi da on glumi[4].

1988. njegova fantastična komedija "Tko je smjestio zeki Rogeru?" a koju je režirao Robert Zemeckis je bila veliki hit a on je nominiran za Zlatni globus za najboljeg glumca - komedija ili mjuzikl te za nagradu Saturn. Zanimljivo, iako je prihvatio glumiti Super Marija u filmu "Super Mario Bros.", nije znao da se zasniva na istoimenoj video igri. U intervjuu za The Guardian, izjavio je da je to bila "najgora stvar koju je ikada napravio"[2].

Kasnije je snimio manje popularne filmova, ali neki su ipak bili zapaženi, poput "Neprijatelj na vratima" i "Gđa. Henderson vam predstavlja", za koju je ponovno nominiran za Zlatni globus. Dječji film "Duga" čak je i osobno režirao.

Nikada u životu nije pohađao školu glume jer smatra da to mora biti potpuno prirodno.

Iza sebe ima dva braka: prvi sa Jane Livesey, sa kojom ima dvoje djece - Alex i Sarah - te drugi sa Lindom Banwell, sa kojom također ima dvoje djece - Rosa i Jack.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Bob Hoskins Biography (1942-)
  2. 2,0 2,1 Guardian intreview - Bob Hoskins
  3. Moline, Karen (1988). Bob Hoskins: An Unlikely Hero. Michigan: Sidgwick & Jackson, 201. ISBN0283995084
  4. IMDb.com, "The Untouchables" (1987), trivia

Vanjske veze[uredi | uredi kod]