Konobar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Konobar
Kellner
Konobar u svom poslu
Konobar u svom poslu
Konobar u svom poslu

Konobar ili kelner, je osoba u ugostiteljskom objektu koji poslužuje goste hranom i pićem.

Obadvije riječi potječu od njemačkog - kellner, a ona pak od latinske - cellenārius = podrumar.[1] Konobar je doslovni prijevod nastao krajem 19. vijeka, da zamjeni dotad rasprostanjeni izraz - kelner.[2]

Termin je prihvaćen, jer se u to vrijeme vino čuvalo po podrumina, pa se kelner - često morao spuštati u podrum po novo vino, iako konoba baš i nije podrum, jer nije toliko ukopana. Konobar od gostiju prima narudžbu, te je prenese osoblju u kuhinji ili na šanku i vodi računa o tome da gosti naručeno dobiju brzo i kvalitetno. Konobarsko zanimanje uključuje i druge poslove vezane uz posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stolova i njihovo pospremanje nakon upotrebe te ispostavljanje računa i naplata usluga.

Bez obzira da li rade u restoranima koji pripremaju jela po narudžbi, u restoranima koji nude hranu pripremljenu brzo ili u točionicama (kafićima), od konobara se očekuje da budu ljubazni, točni, brzi i komunikativni. Budući da su konobari u stalnom i neposrednom kontaktu s gostima i kako reputacija ugostiteljskog objekta u kojem rade uvelike ovisi o njima, od njih se ne očekuje samo korektna usluga nego i to da gostu boravak učine što ugodnijim.

Upravo iz toga proizlaze razlike u obavljanju konobarskog posla. U nekim ugostiteljskim objektima to ovisi o njihovoj vrsti i kategoriji - od konobara se zahtjeva i obavljanje posebnih poslova, kao što su dočekivanje gostiju na ulazu u lokal, pratnja do stola, pridržavanje stolca pri sjedenju, pomoć pri odlaganju garderobe te savjetovanje pri odabiru jela (specijaliteta kuće).


Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Kellner (njemački). Kurzes deutsches Wörterbuch für Etymologie. Pristupljeno 28. 04. 2016. 
  2. Podrum i konoba (hrvatski). Matica hrvatska - Vijenac. Pristupljeno 28. 04. 2016. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]