Loretta Swit

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Loretta Swit
glumica
Loretta Swit na svečanosti povodom 25. obljetnice Farm Sanctuary, New York, 14. maj 2011
Biografske informacije
Rođenje4. 11. 1937. (1937-11-04) (dob: 86)
Passaic, New Jersey, USA
SupružnikDennis Holahan (1983–1995)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica
Opus
Djelatni period1967–
Znamenite uloge
Margaret "Hot Lips" Houlihan u M*A*S*H
Potpis

Loretta Swit (4.11. 1937.) je američka kazališna i televizijska glumica najpoznatija po ulozi majora Margaret "Hot Lips" Houlihan u popularnoj TV-seriji M*A*S*H, a za koju je dobila dvije nagrade Emmy.

Rođena je u Passaicu u državi New Jersey u porodici poljskih imigranata. Zajedno sa Geneom Frankelom je na Manhattanu studirala glumu i povremeno se bavila pjevanjem.

Od 1967. je na sebe skrenula pažnju ulogom u predstavi Any Wednesday s kojom je bila na kazališnoj turneji. Od 1970. radi u Hollywoodu, pretežno na televiziji gdje se pojavljivala u TV-serijama kao što su Gunsmoke, Mission: Impossible, Hawaii Five-O i Mannix.

Godine 1972. Swit je počela glumiti lik majora Margaret "Hot Lips" Houlihan u TV-seriji M*A*S*H. Ulogu je naslijedila od Sally Kellerman u prethodnom istoimenom filmu. Swit, Alan Alda, Jamie Farr i William Christopher su bili dio postave koji je ostao svih 11 sezona, od 1972 to 1983.

Ona i Alan Alda su bili jedina dva glumca koja su se pojavila u pilot-epizodi i finalu. Od 251 epizoda ona nije nastupila samo u njih 11. Poslije je dobila dvije nagrade Emmy za tu ulogu. Kasnije je postala prva zvijezda serije koja je posjetila Južnu Koreju i poslije bila narator dokumentarnog filma Korea, the Forgotten War.

Prilikom snimanja serije je upoznala glumca Dennis Holahana. U seriji je on glumio švedskog diplomata koji je s likom "Hot Lips" održavao kratku ljubavnu vezu. Nakon snimanja serije Swit i Houlahan su se vjenčali, ali su se rastali 1985. godine.

Godine 1981. se Swit pokušala okušati u drugom žanru, te je dobila ulogu Cagney u pilot-filmu za policijsku seriju Cagney & Lacey. Međutim, druge obaveze su je spriječile da igra tu ulogu u seriji, te je ona pripala Sharon Gless.

Godine 1989. je dobila zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

Osim glumom, Swit se bavi izradom goblena, te je o tome napisala i knjigu (Needlepoint Scrapbook). Također je izradila i vlastiti brand nakita, koji se prodaje u SAD. Poznata je i kao vatreni borac za prava životinja.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]