Sarah Jessica Parker

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sarah Jessica Parker
Biografske informacije
Rođenje25. 3. 1965. (1965-03-25) (dob: 59)
Sjedinjene Američke DržaveNelsonville, Ohio
SupružnikMatthew Broderick
Znamenite uloge
Carrie Bradshaw; Seks i grad

Sarah Jessica Parker (Nelsonville, Ohio, SAD, 25.3. 1965. - ) je američka glumica. Najpoznatija je po slavnoj seriji "Seks i grad".

Mlade godine

[uredi | uredi kod]

Sarah Jessica Parker se rodila kao dijete Stephena Parkera, židovskog biznismena, i Barbare Parker. Njeni roditelji su se razveli rano u njenom djetinjstvu a njena majka se udala za Paula Forstea, vozača kamiona. Odrasla je tako uz očuha i sedam braće i sestara. Kao mlada djevojka je trenirala balet te se pridružila Broadwayu. Kada se njena obitelj premjestila u New York počela je razvijati karijeru kao dječja glumica. Pohađala je Dwight Morrow srednju školu, američku školu baleta, školu kreativnih umjetnosti i profesionalnu dječju školu. Dobila je ulogu u kazališnoj predstavi “Moje pjesme, moji snovi” a kasnije i u “Annie”.

Karijera

[uredi | uredi kod]

1982. je dobila ulogu u humorističnoj seriji “Square Pegs” a dvije godine kasnije i u filmu “Footloose”. Robert Downey Jr. je glumac sa kojim je započela vezu koja je trajala sve do 1991., iako je on imao probleme sa drogom. U 1990-ima je njena karijera počela stjecati na značaju – 1991. je nastupila u hvaljenoj romantičnoj komediji “Priča iz L.A.-a”, a kasnije u “Medeni mjesec u Vegasu”. Sa Timom Burtonom je snimila dva filma, “Ed Wood” i “Mars napada”.

1998. je natupila kao kolumnistica Carrie Bradshaw u seriji “Seks i grad”. Ta serija je postala ogromni uspjeh a njena uloga je ostala njen zaštitni znak. Za to je osvojila 4 Zlatna globusa i Emmy.

2000. je bila voditeljica emisije MTV Movie Awards. Poznata je i po smislu za modu. John Kennedy Jr. je također bio jedan od njenih ljubavnika, kao i pjevač Joshua Kadison. 1997. se udala za glumca Matthewa Brodericka sa kojim je dobila sina, Jamesa Wilkea Brodericka. Članica je udruge „Hollywood’s Women’s Political Committee“ i predstavnica UNICEF-ove udruge „Performing Arts“.

Izabrana filmografija

[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]