Paestum

Izvor: Wikipedia

Paestum je klasični naziv za drevni grčko-rimski grad koji se nalazio u Kampaniji u današnjoj Italiji. Smješten je sjeverno od Cilentoa, na obali oko 85 km jugoistočno od Napulja u provinciji Salerno, te pripada općini (commune) Capaccio.

Historija[uredi - уреди]

Grad je osnovan krajem 7. vijeka pne. [1] od strane kolonista iz grčkog grada Sybaris, a prvotno se zvao Posejdonia. Osim arheoloških nalaza ne postoje nikakvi izvori o Paestumu u prvim vijekovima postojanja. Arheološki dokazi, s druge strane, ukazuju da se grad širio, odnosno da su građene ceste i hramovi. Kovanice, arhitektura i ritualne figurice ukazuju na bliske odnose s gradom Metapontum u 6. i 5. vijeku pne. Strabon pak navodi kako su u 5. vijeku pne. grad osvojili susjedni Lukanci. Arheološki dokazi iz istog perioda, pak, ukazuju na suživot i blagostanje grčke i osčanske kulture.

Godine 273. pne. Posejdonija je dobila ime Paestum nakon što su se njegovi građani svrstali na stranu Pira u njegovom ratu protiv Rima početkom 3. vijeka pne. Nekoliko decenija kasnije, za vrijeme Hanibalovog pohoda na Italiju, hrad je ostao vjeran Rimu i za to je nagrađen pravom da kuje vlastiti novac. Grad je nastavio prosperirati kroz period Rimskog Carstva, ali je od 4. do 7. vijeka n.e. uslijedila stagnacija. Konačno je napušten u srednjem vijeku, što stručnjaci tumače promjenama u sistemu navodnjavanja.

Grad je ponovno otkriven u 18. vijeku, nedugo nakon otkrića Pompeja i Herculaneuma.

Dana 9.9. 1943. Paestum je bio mjesto na kome se iskracala američka 36. pješadijska divizija za vrijeme savezničkog iskrcavanja u Italiji. Njmeačke snage su na tom mjestu devet dana pružale žestok otpor.

Izvori[uredi - уреди]

  1. The earliest Greek pottery found at Paestum sites dates ca 600 BC. Greco, "Qualche riflessioni ancora sulle origini di Poseidionia DialArch 1 (1979) pp53-54.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]

Koordinate: 40°25′12″N15°00′20″E